ua en ru

Для виходу з ситуації, що склалася, Україні необхідно переймати досвід Азербайджану, - експерт

Україна все ще має примарний шанс припинити метання між Сходом і Заходом. Для цього варто було б повернути до життя ініціативу, авторами якої свого часу виступили Леонід Кучма, Гейдар Алієв та Едуард Шеварднадзе. Саме вони створили Організацію за демократію та економічний розвиток - ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова), вважає політолог-міжнародник Сергій Коляда.

«Колись цей союз держав мав проамериканську спрямованість, але сьогодні, коли США втратили до нього інтерес, він може набути зовсім іншого характеру. Наприклад, ГУАМ може стати основою для транспортного союзу держав, або ж союзом держав, які прагнуть зберегти свою власну ідентичність і напрацьовані роками економічні відносини», - сказав Коляда.

Він назвав Азербайджан «найбільш успішним пострадянським проектом», вказуючи на наявність серйозних успіхів в економіці і вдалий досвід співпраці як з Росією, так і з Заходом. Експерт вказав на те, що Азербайджан перетворився на один з факторів, що впливають на політику як на Кавказі і Каспії, так і в усьому близькосхідному регіоні.

«На жаль, Україна недооцінила важливість співпраці з Азербайджаном», - констатував Сергій Коляда.

На його думку, реанімація ГУАМ у новій іпостасі може стати як колективною відповіддю Митному союзу, так і засобом запобігання від можливих ризиків, супутніх процесу зближення України і ЄС після підписання Угоди про Асоціацію. Азербайджан - це в першу чергу енергетика і нові інфраструктурні проекти.

В якості приклада для наслідування Коляда назвав EFTA - Європейське об'єднання вільної торгівлі, в яке сьогодні входять чотири держави (Норвегія, Швейцарія, Ліхтенштейн та Ісландія). Раніше членами цього об'єднання були також Великобританія, Австрія, Данія, Португалія і ряд інших держав, пізніше вступили в ЄС.

EFTA, з якою у України підписано і набула чинності угода про вільну торгівлю, співпрацює з ЄС та з іншими країнами - між ними діє режим вільної торгівлі, громадяни країн EFTA користуються безвізовим режимом з ЄС. Але при цьому не поспішають ставати членами ЄС.

Можливо, Україна і Азербайджан в перспективі зможуть ініціювати якийсь власний варіант «пострадянського EFTA», здатний стати мостом між Європою і Росією, підкреслив політолог.