ua en ru

Для уряду РФ стало "несподіваним" використання листа Міноборони Росії для заведення кримінальної справи стосовно Тимошенко, - джерело

В уряді Росії стало "несподіваним" використання листа Міноборони Росії для заведення кримінальної справи стосовно екс-прем'єр-міністра України, лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, пише видання "Комерсант-Україна".

"Міноборони просто виконувало свою роботу і стягувати борги. Цим і лише цим пояснюються дії відомства", - заявив виданню прес-секретар прем'єра РФ Дмитро Пєсков. Інший співрозмовник видання в уряді відзначає, що для Москви використання листів російського міністра для закладу нової кримінальної справи стосовно Юлії Тимошенко - велика несподіванка. "Ми ніколи не підтримували Київ у переслідуванні Тимошенко і особливо - в ув'язці цих кримінальних справ з контрактами між" Газпромом "і" Нафтогазом ", - пояснив він. - Ми не раз давали українцям це зрозуміти, причому по всіх каналах. Ніхто і не міг припустити, що лист буде використано саме так ".

Нагадаємо, про порушення нової кримінальної справи стосовно колишнього прем'єр-міністра вчора на спеціально скликаній прес-конференції оголосив начальник Головного слідчого управління (ГСУ) СБУ Іван Дерев'янко. Він повідомив, що 12 жовтня спецслужба порушила справу щодо Юлії Тимошенко та екс-прем'єра Павла Лазаренка за ч. 2 ст. 15 Кримінального кодексу ("замах на злочин") і ч. 5 ст. 191 КК ("привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою"; карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років). У той же день, заявив Дерев'янко, вона була залучена в якості обвинуваченої.
"Тимошенко звинувачується в тому, що, будучи президентом і фактичним власником корпорації "Єдині енергетичні системи України", за попередньою змовою з колишнім прем'єр-міністром Лазаренком вчинила замах на крадіжку коштів державного бюджету в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабінет міністрів зобов'язань ЄЕСУ перед міністерством оборони Росії на суму 405,5 млн дол.", - заявив вчора Дерев'янко.
Соратники Юлії Тимошенко вчора спростували факт пред'явлення звинувачення екс-прем'єру, заявивши, що мала місце лише незаконна спроба допитати її в СІЗО за відсутності адвокатів. "Захисники були з Юлією Володимирівною до 18:00, і ніяких слідчих там не було. Як тільки вони пішли, СБУ спробувала допитати Тимошенко і пред'явити їй якісь папірці", - заявив перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов. За його словами, Тимошенко відмовилася спілкуватися зі слідчими без адвокатів. "Тому ніякі звинувачення не пред'явлені, ніяких попередніх допитів не було, і ніяких матеріалів ніхто не вивчав", - підкреслив Турчинов.
Підставою для порушення даної кримінальної справи став лист міноборони Росії. У червні поточного року відомство звернулося до Кабміну з вимогою погасити заборгованість ЄЕСУ. "В результаті неналежного виконання угод загальна сума непогашеної заборгованості корпорації ЄЕСУ перед міністерством оборони Російської Федерації становить 405,5 млн дол. Прошу вас розглянути питання про погашення існуючої заборгованості", - йдеться в листі міноборони РФ, датованому 10 червня. "За цим фактом була проведена перевірка, матеріали якої разом із зверненням прем'єр-міністра були направлені до СБУ для вирішення питання щодо наявності в таких діях ознак або складу злочину. За підсумками перевірки СБУ було порушено кримінальну справу", - зазначив Дерев'янко.
Як розповів начальник ГСУ СБУ, слідством було встановлено, що в листопаді 1995 року Юлія Тимошенко "вступила в злочинну змову" з тоді ще віце-прем'єром Павлом Лазаренком, і вони створили комерційну структуру - ЗАТ "Єдині енергетичні системи України", яке було притягнуто до розрахунків за поставку російського газу на територію Україну. Лазаренко повинен був організувати включення цієї структури до переліку підприємств-постачальників природного газу, а також забезпечити можливість розрахунків за отриманий природний газ шляхом поставок товарної продукції. У свою чергу Юлія Тимошенко повинна була забезпечити її функціонування і виведення частини прибутку на рахунки за кордоном.
Частина коштів, отриманих в результаті діяльності ЄЕСУ, стверджують в СБУ, перераховувалася на рахунки заснованої Юлією Тимошенко компанії Somolli Enterprises Limited (SEL). Всього ж, за словами начальника Головного слідчого управління СБУ, за кордон від угод ЄЕСУ було перераховано понад 1 млрд дол., причому не тільки на рахунки SEL, але і на особисті рахунки Павла Лазаренка в швейцарських банках, а також особистий картковий рахунок Тимошенко. "Ці факти були предметом дослідження і знайшли підтвердження в рішеннях американських судів у справі Лазаренка", - зазначив Дерев'янко.
Згодом Павло Лазаренко, вже займаючи посаду прем'єр-міністра, у зв'язку з відмовою "Газпрому" від поставок газу через ЄЕСУ дав вказівку надати російській монополії гарантію уряду, який взяв на себе зобов'язання - у разі виникнення у ЄЕСУ заборгованості з оплати газу погасити її. "Тимошенко, достовірно знаючи про гарантії уряду і маючи реальну можливість здійснити розрахунки за поставлений газ, з травня 2000 року припинила здійснення ЄЕСУ поставок для міноборони РФ, переклавши тим самим виконання своїх зобов'язань на державу в особі Кабінету міністрів", - заявив Іван Дерев'янко. Відповідно до контракту з міноборони, корпорація зобов'язалася поставити відомству будматеріали на зазначену суму, натомість отримавши на цю суму від РФ газ. Росія свої зобов'язання виконала, ЄЕСУ - ні, вважає слідство.
При цьому в СБУ впевнені, що термін давності для притягнення Юлії Тимошенко до відповідальності не закінчився. "У січні 2009 року Тимошенко було скоєно злочин, і, відповідно до закону, з того моменту строки притягнення до відповідальності перериваються і починають відраховуватися заново, тобто до 2019 року", - заявив Дерев'янко. У свою чергу Олександр Турчинов заявив, що в СБУ "проблеми з арифметикою". "Вони намагаються підстрахуватися. Нова справа була порушена для того, щоб не дати Юлії Володимирівні вийти з в'язниці", - упевнений Турчинов.