ua en ru

Діяльність титанового заводу в окупованому Криму загрожує екології України, - МінАТО

Діяльність титанового заводу в окупованому Криму загрожує екології України, - МінАТО Фото: завод "Кримський титан" (mtot.gov.ua)

Небезпечні відходи заводу можуть потрапити в питну воду

Діяльність заводу "Кримський титан", що розташований в Армянську на території окупованого Росією Криму, становить екологічну загрозу для України, зокрема для Херсонської області. Про це повідомляє прес-служба міністерства у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінАТО).

"Під час моніторингу інформації щодо можливих загроз внаслідок анексії Криму було виявлено факт нанесення шкоди екології у прикордонних районах Херсонської області внаслідок функціонування заводу "Кримський титан". Підприємство знаходиться на частині перешийку, який з’єднує Крим та материкову частину України, і в ході його діяльності утворюються відходи: фосфогіпс, піритні огарки, гідролізна кислота, промивна кислота та ін. Останні зберігаються на фосфогіпсосховищі та кислотонакопичувачі території Чаплинського району Херсонської області", - йдеться у повідомленні.

Також вказано, що взаємодія речовин, які скидаються у кислотонакопичувач призводить до появи нових сполук, які є ще більш небезпечними для довкілля та людини. Крім того, речовини з кислотонакопичувача проникають до Ісходненського водозабору, який є єдиним джерелом звідки питна вода постачається до Армянська. Існує велика небезпека проникнення небезпечних речовину інші підземні водні пласти, з яких споживається питна вода населених пунктів Херсонської області.

Відомо, що після анексії Криму від підприємства перестали надходити платежі за забруднення екології та за використання місцевих земель для збереження відходів виробництва. Також завод припинив роботи зі зменшення небезпечних викидів та утилізації відходів.

МінАТО вимагає втручання відповідних державних органів України та міжнародних організацій задля попередження екологічної катастрофи.

Нагадаємо, раніше в МінАТО повідомляли, що листопада 2017 року в портах анексованого Криму зафіксовано 25 кораблів-порушників.