ua en ru

Десятки тисяч поляків пройшлися маршем на захист свободи

Десятки тисяч поляків пройшлися маршем на захист свободи Фото: поляки вийшли на захист демократії в країні

Акцію підтримали також три колишні президенти Польщі

Під гаслом "Усі - за свободу" у Польщі в суботу, 4 червня, тисячі поляків взяли участь у масових заходах, які були приурочені до 27-ї річниці перших частково вільних виборів у країні. У марші на захист свободи у Варшаві, за оцінками поліції, взяли участь 10 тисяч людей, повідомляє DW.

Водночас представники міської влади говорять про 50 тисяч учасників.

Демонстранти різко критикували політику консервативного уряду країни. Учасники маршу скандували: "Свобода! Рівність! Демократія!", багато з них несли не лише польські національні, а й прапори ЄС.

Заходи організував Комітет захисту демократії - польський опозиційний рух, який виступає проти посилення влади уряду, сформованого партією "Право і справедливість", та згортання громадянських свобод у країні.


Акції підтримали також три колишні президенти Польщі - Лех Валенса, Олександр Квасневський та Броніслав Коморовський. Вони також звернулися до народів Європи із закликом захистити демократичні цінності.

"Ми спостерігаємо із занепокоєнням, як Європа сьогодні втрачає віру у власну мрію та силу", - йдеться в опублікованому листі.

Екс-президенти звернули також увагу на зростання ксенофобії в суспільстві.

4 червня 1989 року в Польщі відбулися перші частково демократичні вибори, в яких представники очолюваної Валенсою "Солідарності" здобули всі місця, за які було реальне змагання. Решта крісел були закріплені за представниками правлячої партії.

Нагадаємо, раніше Європейський Союз звинуватив Варшаву в нездатності відстоювати верховенство права, країні може загрожувати введення санкцій.