ua en ru

Депутати погодили заяву про підтримку євроінтеграційних прагнень України

Представники Партії регіонів та опозиції провели переговори, присвячені підготовці заяви Верховної Ради щодо підтримки євроінтеграційних прагнень України. Сторони пішли на поступки - опозиція погодилася не згадувати про проблему політв'язнів, а влада схвалила посилання на критичні рішення європейських органів, пише видання "Комерсант-Україна". Тим часом в тексті залишилися ключові розбіжності, здатні зірвати переговори і продемонструвати нездатність українського парламенту заявити про вектор розвитку України.

Засідання комітету з питань європейської інтеграції, присвячене узгодженню проекту заяви парламенту "Про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та підписання угоди про асоціацію" відбулося 1 лютого ц.р. Про розробку спільного документу влада і опозиція домовилися на початку січня, заслуживши цим позитивну оцінку Брюсселя та інших західних столиць. "Ми отримали сигнали з боку ЄС про те, що для них важливо заяву Верховної ради, і що воно повинно бути зроблено саме зараз", - зазначив народний депутат від Партії регіонів Сергій Тігіпко на переговорах з даного питання.

П'ятничний раунд повинен був стати останнім. "Ми практично завершили роботу, погоджено 99,01% тексту. Залишилися деталі", - повідомив глава комітету, нардеп від "Батьківщини" Григорій Немиря за підсумками закритих переговорів з Тігіпком. Однак з документів, що опинилися в розпорядженні видання, випливає, що залишилися розбіжності є принциповими. Джерела з обох сторін запевнили, що не мають наміру поступатися.

Слід зазначити, що до сьогоднішнього дня влада та опозиція вже пішли на деякі компроміси. Так, сторони довго намагалися узгодити фразу про приєднання України до Митного союзу (МС) Росії, Білорусії і Казахстану. Опозиція вимагала зафіксувати відмову від вступу в МС, а в Партія регіонів погоджувалися лише на формулювання про "адаптації тільки тих норм МС, які не суперечать Конституції". У підсумку згадка про Митний союз зовсім виключили з заяви.

Самою значною поступкою опозиції стала відмова від згадки в заяві екс-прем'єра Юлії Тимошенко і колишнього глави МВС Юрія Луценка, а також терміна "політичні переслідування". "Це був непростий крок, і ми розуміємо, чим це загрожує - як тільки текст буде опублікований, на нас поллються звинувачення, мовляв," знову здали Юлю ". Але інакше узгодити текст було неможливо", - пояснило джерело видання.

Таке рішення робочої групи вже викликало нарікання у фракції "Батьківщина". Член комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк на засіданні 1 лютого заявив, що після узгодження документ позбувся "найважливіших положень". "Там не дарма був пункт про політичних в'язнів. Неважливо, називаємо ми їх прізвища чи ні, але якщо цю проблему (тюремне ув'язнення лідерів опозиції) не усунути, угода про асоціацію не буде підписана", - упевнений він.

Поступка Партії регіонів виявилася не настільки значною, хоча вона і важлива для опозиції - депутати погодилися включити в текст посилання на нещодавню резолюцію Європарламенту, а також на рішення Ради ЄС про умови підписання угоди про асоціацію (СА) з Україною. У цих документах Брюссель, зокрема, вимагає вирішити проблему вибіркового правосуддя. "Якщо ми не будемо реагувати на претензії, які висуває ЄС, то це буде розмова глухого зі сліпим", - обгрунтував необхідність компромісу Тігіпко.

Тим часом положення, що залишилися неузгодженими, здатні зруйнувати всі попередні домовленості. Погодившись згадати про рішення європейських органів влади, в ПР зажадали викреслити навіть абстрактні згадки про існуючі "умовах" і "критеріях" підписання СА. На думку депутатів від Партії регіонів, у заяві Ради повинно говоритися, що СА буде підписана відразу після виконання сторонами "внутрішніх процедур".

Остаточне рішення щодо проекту має бути прийнято сьогодні, 4 лютого 2013 р., на засіданні фракції Партії регіонів, і якщо партія не піде на поступки, документ може бути надовго відкладений. У Партії регіонів не вистачає голосів для його самостійного прийняття - комуністи не мають наміру голосувати за європейську інтеграцію.

Читайте також: Кожара підтвердив стратегічний курс України на європейську інтеграцію