ua en ru

Депутати пропонують встановити мінімальний строк оренди с/г земель на 12 років

Народні депутати пропонують встановити мінімальний строк оренди сільськогосподарських земель на 12 років та штрафувати орендаторів за неналежне використання сільгоспугідь. Про це йдеться у проекті закону №3316 від 24 вересня 2013 р. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сталого використання земель сільськогосподарського призначення", зареєстрованому на сайті Верховної ради України.

Ініціатори законопроекту - народний депутат України від Партії регіонів Олег Кулініч, позафракційний депутат Степан Івахів та нардеп від фракції ВО "Батьківщина" Валерій Лунченко.

"Законопроект розроблено з метою стимулювання раціонального використання сільськогосподарських земель та запобігання їх виснаження", - йдеться у пояснювальній записці.

Зокрема, законопроектом пропонується кожні 6 років проводити обов'язковий лабораторний аналіз стану якості ґрунтів земель сільськогосподарського призначення на основі державних стандартів. Також пропонується зобов'язати землекористувача відшкодувати збитки, пов'язані із зниженням якісного стану ґрунтів.

"За неналежне використання сільгоспугідь, що призвело до погіршення якісних показників грунту, у розмірі від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для посадових осіб - від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів", - йдеться у документі.

Також законопроект пропонує встановити мінімальний строк оренди - 12 років, "що створить передумови для формування сталих орендних відносин і забезпечить відповідальне ведення господарства і ставлення до орендованих земель, що значно підвищить якісний стан ґрунтів".

Крім того, пропонується скоротити кількість істотних умов договору оренди, що спростить обіг орендованих земель та зробити публічною інформацію про власників та користувачів землі на електронній кадастровій карті.