ua en ru

Департамент аудиту і фінконтролю Міноборони за 5 міс. запобіг продажам за заниженими цінами на 50 млн грн

Департамент аудиту і фінансового контролю Міноборони за 5 місяців 2013 р. запобіг продажам за заниженими цінами на 50 млн грн. Про це в ході онлайн-конференції в РБК-Україна заявив директор департаменту внутрішнього аудиту та фінансового контролю Міністерства оборони України Максим Гольдарб.

"За рішенням міністра служба аудиту і фінансового контролю моніторить найбільш ризикові господарські операції міністерства. Без аудиту неможливо підписати ті чи інші рішення... Ми побудували роботу таким чином, що думка служби аудиту є дуже важливою для того, щоб приймалися ті чи інші рішення. На закупівлях нам вдалося заощадити близько 2-3 десятків млн грн тільки за кілька місяців. Ми змогли не допустити продажу за заниженими цінами на 50 млн грн (привело б до таких збитків)", - зазначив Гольдарб.

За його словами, сам аудит в міністерстві почав створюватися лише рік тому. "Міністерство оборони України розпочало йти від старої контрольно-ревізійної системи часів СРСР", - заявив він.

Як зазначив директор департаменту, система аудиту передбачає не тільки контроль, але і виявлення всіх ризиків.

"Ми почали переймати досвід європейських країн, де попереджувальна роль аудиту одна з головних. Ми вивчаємо їх теорію, вивчаємо їх практику. Ми хочемо запровадити таку систему фінансового аудиту та контролю, яка наблизить до максимуму нашу роботу і призведе до недопущення навіть латентних проявів корупційних схем у Міністерстві оборони. Як відомо, триває реформа військ, виділяються кошти для цього. Економічний базис цього гідний. Але цей базис не тільки в Україні, але і в інших країнах - благодатна база для корупції. Ми говоримо про розкрадання, хабарництво. Це викорінити можливо, не давши можливості вкрасти або зловжити, прорахувати які ризики вірогідні при тій або іншій господарській діяльності: будівництві, продажу, покупці. Тому ми аналізуємо кожну операцію, виокремлюємо кожну загрозу, нівелюючи можливість прийняття неправомірних рішень", - зазначив Гольдарб.