ua en ru

Справа Савченко: український омбудсман наполягає на перенесенні суду в Москву

Справа Савченко: український омбудсман наполягає на перенесенні суду в Москву Фото: Надія Савченко

На думку Лутковської, у Ростові-на-Дону можливі провокації і замахи на життя льотчиці

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська наполягає на зміні місця розгляду кримінальної справи льотчиці і нардепа Надії Савченко. Про це йдеться в листі омбудсмена до уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової, направленому у зв'язку з прийняттям державними органами РФ рішення про проведення суду над Савченко у м. Донецьк Ростовської області, передає прес-служба уповноваженого.

"Враховуючи те, що р. Донецьк Ростовської області знаходиться безпосередньо біля кордону з територією України, на якому ведуться бойові дії, існує реальна загроза не лише життя самої Надії Савченко, а й життя її рідних і колег, які хотіли б бути присутніми під час судового засідання, враховуючи ставлення місцевого населення до громадян України. При цьому не виключається можливість провокацій та замахів на життя Надії і з боку представників так званих ДНР і ЛНР, які можуть вільно переміщуватися через кордон з Росією", - зазначає у листі Лутковська.

Крім того, український омбудсмен зазначила, що доступ до судового засідання, яке проводиться саме в Донецьку, важким навіть для адвокатів льотчиці.

"Існує загроза проведення de facto закритого судового процесу, що суперечить статті 6 Конвенції про права людини та основоположних свобод, яка встановлює право кожного при пред'явленні йому будь-якого кримінального обвинувачення на справедливий і публічний розгляд справи. У зв'язку з цим, з метою захисту життя Надії Савченко та забезпечення її права на публічний судовий процес прошу Вас клопотати про зміну підсудності та передачі розгляду кримінальної справи стосовно Надії Савченко в відповідний суд Москви", - йдеться в листі.

Зазначимо, за даними адвокатів льотчиці, слухання по її справі може відбутися вже 31 липня.