ua en ru

Справа Дубневичів: НАБУ перевіряє декларації нардепів

Справа Дубневичів: НАБУ перевіряє декларації нардепів Фото: Богдан і Ярослав Дубневичі (УНІАН)

Є свідчення про подання чиновниками до декларацій завідомо неправдивих відомостей щодо грошових коштів

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) розслідує справу про можливе недостовірне декларування і незаконне збагачення нардепів від БПП Богдана і Ярослава Дубневичів. Це слідує із ухвали Солом’янського суду Києва, передає "Судовий репортер".

Зазначається, що кримінальне провадження №52018000000000622 зареєстроване 26 червня 2018 року за ч.3 ст. 209 (відмивання грошей), ст. 366-1 (недостовірне декларування), ч.3 ст. 368-2 КК. (незаконне збагачення).

Також зазначається, що в ході досудового розслідування НАБУ встановило обставини, що можуть свідчити про подання народними депутатами до декларацій особи за 2015-2017 роки завідомо неправдивих відомостей щодо грошових коштів, походження яких документально не підтверджується, а розмір у 4 рази більший розміру сукупного офіційного доходу отриманого цими депутатами та членами їх сімей за період з 01.01.1999 по 31.12.2015 роки, а також недекларування нерухомого майна, корпоративних прав і доходу у формі дивідендів та від здачі майна у лізинг.

Окрім того, встановлено, що народними депутатами і членами їх родин, у період 2016 - 2017 років було здійснено витрати, які значно переважають отримані за вказаний період доходи, що може свідчити про набуття ними у власність активів у значному розмірі, законність набуття яких не підтверджено доказами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Національне антикорупційне бюро України розслідує заволодіння компаніями нардепів Ярослава і Богдана Дубневичів більше 300 млн кубометрів газу НАК "Нафтогаз Україна".

Також у НАБУ повідомляли, що у справі Дубневичів фігурують 5 підозрюваних.

В НАБУ уточнили, що підозри висунули п'яти громадянам, серед яких співробітники обох компаній, а також організатор схеми.

Зазначимо, детективи поки не говорять про можливе винесення підозр у цій справі власникам - братам Дубневичам. Отримати коментарі в компаніях "Енергія-Новий Розділ" та "Енергія-Новояворівськ", а також поспілкуватися з Ярославом і Богданом Дубневичами РБК-Україна не вдалося - запити видання було проігноровано.

РБК-Україна також писало, що Новороздільненська та Новояворівська теплоелектроцентралі (ТЕЦ), які належать компаніям нардепів Ярослава і Богдана Дубневичів, заарештовані і передані Національному агентству з питань виявлення, розшуку і управління активів, одержаних внаслідок корупційних та інших злочинів (АРМА).