ua en ru

У справах про вибухи на артскладах немає обвинувачених, - Луценко

У справах про вибухи на артскладах немає обвинувачених, - Луценко

За словами Луценка, причиною цього є проведення великої кількості експертиз

У кримінальних справах про вибухи на складах з боєприпасами наразі немає жодного обвинувачуваного. Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, причиною є проведення великої кількості експертиз для з’ясування причин виникнення пожеж на артскладах.

"По всім випадкам з надзвичайними ситуаціям на складах порушені відповідні кримінальні провадження. Слідство вважає основною версією вибуху в Харківській області диверсію, шляхом безпілотного літального апарата, що скинув термоборічні заряди. Маса експертиз з цього приводу підтверджує цю точку зору", - повідомив Луценко.

Генпрокурор зазначив, що основною версією пожежі у Калинівці є диверсія.

"Основною версією у Калинівці є диверсійна група, а також неналежне ставлення до службових обов’язків тих, хто мав зупинити посягання на підрив. Така сама ситуація зі складами в Чернігівській області. Основною версією є диверсійний загін, а також ймовірне недбале ставлення керівництва військової бази до виконання своїх службових обов’язків", - додав Луценко.

Генпрокурор наголосив, що по всім справам щодо пожеж на артскладах необхідно провести експертизи.

"Ескпертизи, на жаль, тягнуться більше року в кожному із випадків. Причому, експертиз близько 10-ти в кожному випадку. Вони потребують достатньо великих робіт. Тому на цей момент обвинувальних актів не вручено", - повідомив голова ГПУ.

Нагадаємо, глава комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський заявив, що через пожежі на артилерійських складах в Україні за 2,5 року було знищено боєприпасів на суму близько 2 мільярдів доларів.

Як писало РБК-Україна раніше, секретар комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони, народний депутат Іван Винник повідомив, що в результаті пожежі на артскладах в Ічні Україна могла зазнати збитків на суму 400 мільйонів доларів. Нардеп зазначив, що за попередньою оцінкою, пожежею на арсеналі в Ічні знищено близько 40 тисяч тонн боєприпасів.