ua en ru

Деканоідзе ініціює засідання РНБО щодо незаконного видобутку бурштину

Деканоідзе ініціює засідання РНБО щодо незаконного видобутку бурштину Фото: Хатія Деканоідзе пропонує розробити стратегічний план

Вона доручила створити оперативний штаб Нацполіції у Рівненській області

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе просить винести на розгляд засідання Ради національної безпеки й оборони ситуацію навколо незаконного видобутку бурштину-сирцю. Про це повідомляє прес-служба Нацполіції.

Також сьогодні, 2 квітня, Деканоїдзе підписала доручення про створення оперативного штабу Нацполіції на території Сарненського району Рівненської області.

Діяльність штабу буде розгорнута, починаючи від сьогодні і до особливого розпорядження. До складу оперштабу ввійшли працівники карного розшуку, слідства та інших підрозділів Національної поліції, зокрема підрозділів особливого призначення.

Крім того, доручення передбачає виділення резерву сил, зокрема і від кількох обласних підрозділів поліції. До складу штабу також увійдуть представники органів прокуратури, СБУ й облдержадміністрації.

Зазначено, що метою роботи створеного штабу стане напрацювання комплексу заходів, які допоможуть врегулювати конфліктну ситуацію навколо незаконного видобутку бурштину-сирцю.


Деканоідзе наголосила, що поліція володіє достатніми силами і засобами, аби підтримати правопорядок і забезпечити безпеку місцевих мешканців. Водночас вона виключила можливість силового розв'язання проблеми.

Керівник Нацополіції вважає, що для розв'язання проблеми раз і назавжди потрібен системний підхід, аби припинити "самовільний старательський промисел" і направити багатомільйонні фінансові потоки не в чиюсь кишеню, а до державної казни.

Для цього Деканоїдзе пропонує розробити стратегічний план та ухвалити необхідну законодавчу базу. За її словами, в України упродовж періоду незалежності так і не з'явився комплексний підхід до видобутку бурштину, а це вже загрожує екологічною катастрофою.

"Я звертаюся до вищого керівництва країни з проханням негайно скликати розширене засідання Ради національної безпеки і оборони, щоб почати напрацювання комплексного плану", - заявила Деканоідзе.

Нагадаємо, в Сарненському районі Рівненської області тривають інциденти між нелегальними копачами бурштину і поліцією. Раніше повідомлялося, що під час таких сутичок постраждало 10 правоохоронців.