ua en ru

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в квітні склав 146 млн доларів, - НБУ

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в квітні склав 146 млн доларів, - НБУ Фото: Національний банк України

На макропоказник вплинув дефіцит торгівлі товарами і послугами та виплати дивідендів

В Україні дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в квітні 2017 року склав 146 млн доларів, тоді як у квітні минулого року сальдо було позитивним (164 млн доларів). Про це йдеться в повідомленні Національного банку України.

Повідомляється, що дефіцит поточного рахунку у квітні 2017 року пояснюється розширенням дефіциту зовнішньої торгівлі товарами і послугами та виплатами дивідендів - з червня 2016 НБУ дозволив виплати за 2014-2015 роки, а з квітня 2017 - також по 2016 рік. Всього за перші 4 місяці дефіцит поточного рахунку склав 1,3 млрд доларів, залишившись на рівні відповідного періоду минулого року.

У квітні 2017 року суттєво сповільнилося зростання експорту в річному вимірі (до 7,5% у порівнянні з 38,2% в березні). Перш за все, це сталося через зниження експорту продукції металургії (на 7,1% p/p порівняно зі зростанням на 36,8% p/p березні) внаслідок подальшого падіння металургійного виробництва в умовах призупинення переміщення вантажів між підконтрольними і непідконтрольними територіями Донбасу і захоплення ряду підприємств на непідконтрольних територіях.

Крім того, внаслідок інтенсивного експорту зернових в попередні періоди і поступового зниження перехідних запасів сповільнилося зростання експорту зернових (до 15.0% p/p порівняно з 49,3% p/p у березні). Однак високими темпами продовжив зростати експорт залізної руди (61,8% p/p).

За січень-квітень 2017 року експорт товарів зріс на 28,0% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Зростання імпорту товарів також істотно сповільнилося (до 13,4% p/p порівняно з 31,6% в березні) переважно за рахунок енергоносіїв і окремої продукції машинобудування. Зокрема, обсяги імпорту природного газу істотно перевищували торішні (в 2,6 рази), але річні темпи зростання істотно сповільнилися.

У той же час, через дефіцит на внутрішньому ринку, а також високі ціни другий місяць поспіль суттєво зростав імпорт вугілля в річному вимірі (78,6% у квітні). Тому, незважаючи на незначне уповільнення, енергетичний імпорт продовжував зростати високими темпами.

Уповільнення зростання імпорту продукції машинобудування значною мірою зумовлено скороченням закупівель мобільних телефонів і легкових автомобілів порівняно з березнем. Всього за січень-квітень 2017 імпорт товарів зріс на 22,4%.

Чисті надходження за фінансовим рахунком у квітні істотно збільшилися (до 1,1 млрд доларів) завдяки залученню державного сектора. Після успішного завершення третього перегляду програми EFF з МВФ уряд отримав черговий транш кредиту макрофінансової допомоги від Європейської комісії на суму 0,6 млрд євро.

За підсумками січня-квітня 2017 року чисті надходження за фінансовим рахунком становили 1,7 млрд доларів (за аналогічний період минулого року - 952 млн доларів).

За підсумками квітня платіжний баланс України зведено з профіцитом у розмірі 970 млн доларів (у квітні 2016 року - 469 млн доларів). Разом з отриманням четвертого траншу від Міжнародного валютного фонду (на суму 996 млн доларів) це зумовило зростання міжнародних резервів до 17,2 млрд доларів, що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 3,6 місяця.

Профіцит зведеного платіжного балансу за підсумками чотирьох місяців склав 386 млн доларів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Нацбанк прогнозує зростання дефіциту поточного рахунку платіжного балансу в 2017-2018 роках.