ua en ru

Нацбанк прогнозує зростання дефіциту поточного рахунку платіжного балансу у 2017-2018 роках

Нацбанк прогнозує зростання дефіциту поточного рахунку платіжного балансу у 2017-2018 роках Фото: НБУ прогнозує зростання дефіциту платіжного балансу в 2017-2018

До кінця 2018 року міжнародні резерви становитимуть 26,2 млрд доларів

Національний банк України прогнозує помірне зростання дефіциту поточного рахунку платіжного балансу у 2017-2018 роках. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

За прогнозами Нацбанку, показник дефіциту дещо збільшиться, порівняно з 2016 роком, і буде коливатися в межах 4% від ВВП.

Така динаміка зумовлена тим, що поліпшення умов торгівлі на сировинних ринках буде компенсовано негативними ефектами від припинення переміщення вантажів через лінію дотику в межах Донецької та Луганської областей.

Крім того, пояснює НБУ, розширення дефіциту відбудеться внаслідок відновлення попиту на імпортні споживчі та інвестиційні товари на тлі підвищення доходів населення і збереження потоків інвестицій у машини й устаткування. При цьому, дефіцит поточного рахунку буде компенсований чистими надходженнями за фінансовим рахунком.

Все вищезазначене, а також отримання чергового траншу макрофінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду дозволить Нацбанку наростити міжнародні резерви України.

У той же час, відзначають в регуляторі, активність купівлі валюти знизиться, зокрема, із-за впливу блокади Донбасу на стан зовнішньої торгівлі.

Внаслідок цього, прогнозований розмір міжнародних резервів на кінець 2017 і 2018 років складе 21,1 млрд доларів і 26,2 млрд доларів відповідно.

Нагадаємо, НБУ змінив прогноз платіжного балансу з-за блокади ОРДЛО.