ua en ru

Дефіцит платіжного балансу у березні склав 75 млн доларів

Дефіцит платіжного балансу у березні склав 75 млн доларів Фото: ілюстративне фото (колаж РБК-Україна)

За квартал цей показник досяг 272 млн доларів

У березні зведений платіжний баланс сформований з незначним дефіцитом на рівні 75 млн доларів, за підсумками трьох місяців його негативне сальдо склало 272 млн доларів. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

У березні 2018 дефіцит поточного рахунку склав 763 млн доларів. Як пояснюють у НБУ, такий показник обумовлений, насамперед, з плановими виплатами по обслуговуванню державного боргу. З початку року дефіцит поточного рахунку склав 603 млн доларів (проти 357 млн доларів у січні-лютому минулого року).

Обсяги експорту в березні склали 3,7 млрд доларів, скоротившись на 4,1% в річному вимірі. Скорочення експорту сприяло:

зниження вартісних обсягів експорту продовольчих товарів (на 16,2% р/р), враховуючи низький урожай сільськогосподарських культур 2017 порівняно з попереднім роком;

погіршення динаміки експорту інших продовольчих товарів, зокрема із-за ускладнень транспортних перевезень і несприятливої зовнішньої цінової кон'юнктури;

уповільнення зростання експорту металургійної продукції (до 14,2% р/р) незважаючи на високі експортні ціни Це, серед інших факторів, що відображало збільшення у структурі експорту частки більш дешевого чавуну. Зменшився експорт залізних руд (на 9,3% р/р).

У той же час, на відміну від експорту товарів продовжувалося зростання експорту послуг. Темпи зростання прискорилися (до 13,3% р/р) завдяки збільшенню експорту послуг трубопровідного транспорту та IT-послуг.

Всього за перші три місяці 2018 експорт товарів і послуг виріс на 9,3% і склав 13,8 млрд доларів.

Обсяги імпорту товарів в березні склали 4,4 млрд доларів. Зростання імпорту товарів істотно сповільнилося (до 0,7% м/м) за рахунок:

зниження закупівель продукції машинобудування. Так, суттєво скоротилися обсяги імпорту техніки сільськогосподарського призначення, (на 28,9% р/р) та легкових автомобілів (на 9,4% р/р);

уповільнення зростання імпорту продукції хімічної промисловості (до 5,7% р/р), у тому числі через зменшення обсягів закупівель фармацевтичної продукції.

Також сповільнилося зростання імпорту послуг (до 3,8% р/р).

У цілому в січні-березні імпорт товарів та послуг зріс на 10,8% р/р до 15,5 млрд доларів.

Нагадаємо, в лютому платіжний баланс був зведений з профіцитом у 252 млн доларів.