ua en ru

У лютому платіжний баланс був зведений з профіцитом у 252 млн доларів

У лютому платіжний баланс був зведений з профіцитом у 252 млн доларів Фото: платіжний баланс України в профіциті (фото з відкритих джерел)

Міжнародні резерви практично не змінилися і склали 18,4 млрд доларів

Платіжний баланс України у лютому 2018 був зведений з профіцитом на суму 252 млн доларів. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

Як повідомляється, з-за значного дефіциту балансу в січні, за результатами двох місяців сальдо зведеного платіжного балансу залишилося від'ємним (197 млн доларів). Як наслідок, міжнародні резерви за станом на початок березня практично не змінилися в порівнянні з рівнем початку лютого і становили, за уточненими даними, 18,4 млрд доларів або 3,5 місяці імпорту майбутнього періоду.

У лютому 2018 поточний рахунок мав незначне позитивне сальдо (9 млн доларів). З початку року профіцит поточного рахунку становив 128 млн доларів (у порівнянні з профіцитом 152 млн доларів у січні-лютому минулого року).

Експорт товарів уповільнив зростання в лютому майже до 11% в річному вимірі, незважаючи на збереження сприятливої цінової кон'юнктури для чорних металів, руд і зернових. Погіршення показників експорту ряду товарних груп, насамперед відображало уповільнення зростання обсягів виробництва окремих галузей, а ускладнення транспортних перевезень з-за несприятливих погодних умов стало додатковим чинником.

Всього за перші два місяці року експорт товарів зріс на 16,6% до 6,7 млрд доларів.

Імпорт товарів також уповільнив темпи зростання в лютому (до 9,5% р/р). Переважно - за рахунок енергоносіїв та продукції хімічної промисловості.

У цілому в січні-лютому імпорт товарів зріс на 19% до 8,0 млрд доларів.

У лютому по фінансовому рахунку, на відміну від попереднього місяця, спостерігався чистий приплив капіталу (в розмірі 243 млн доларів). Це, в першу чергу, пов'язано з активізацією припливу капіталу нерезидентів у гривневі державні боргові цінні папери.

У той же час зростання чистих зовнішніх зобов'язань приватного сектора становив лише 82 млн доларів. Приплив боргового капіталу в реальний сектор (0,4 млрд доларів), насамперед за рахунок зростання чистого заборгованості за торговими кредитами, супроводжувався збільшенням чистих зовнішніх активів банків (на 0,3 млрд доларів) З-за зростання надходжень коштів на їх кореспондентські рахунки.

Також у лютому дещо прискорилося скорочення обсягів готівкової валюти поза банками, яке відновилося в січні.

Чисті надходження прямих іноземних інвестицій в лютому склали 111 млн доларів і були повністю спрямовані в реальний сектор у формі збільшення акціонерного капіталу. З початку року чистий приплив ПІІ склав 191 млн доларів.

Приплив коштів по фінансовому рахунку в лютому лише частково компенсував їх січневий відтік. Як наслідок, за підсумками двох місяців чистий відтік коштів по фінансовому рахунку склав 325 млн доларів.

Нагадаємо, дефіцит платіжного балансу України в січні склав 449 млн доларів.