ua en ru

Дефіцит газу для проходження опалювального сезону досягнув 8 млрд куб. м, - експерти

За півтора місяця до початку опалювального сезону дефіцит природного газу в Україні складає 8 млрд куб м. Таку думку висловив директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев в ході прес-конференції "Чому Україна не готова до опалювального сезону?".

Валентин Землянський, директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України звернув увагу на недостатні обсяги закачування газу в підземні сховища НАК "Нафтогаз України".

"45,5 млн куб. м газу на добу - такі темпи закладання газу в сховища сьогодні. При таких темпах до початку опалювального сезону вийдемо в кращому випадку на 16,5 млрд, а необхідно не менше 19 млрд, щоб можна було забезпечити безперебійний транзит в Європу", - повідомив він.

При цьому експерти відзначили, що опалювальний сезон 2014-2015 рр. відрізнявся рекордно теплою зимою, що допомогло істотно заощадити на споживанні газу і вугілля. Знову розраховувати на рекордно теплу зиму навряд чи розсудливо, тому необхідно максимально, як мінімум вдвічі, збільшити темпи закачування газу в підземні сховища. Але Міненерговугілля заявило про відсутність коштів на закупівлю газу і неможливість залучити їх від європейських партнерів.

Землянський також звернув увагу, що не весь закачаний в ПСГ газ можна буде використовувати протягом зими. Зокрема, статистика НАК "Нафтогаз України" включає 400 млн куб. м газу приватної компанії ПРАТ "Нафтогазвидобування", який на даний момент в результаті судових розглядів заарештований. Використовувати його для проходження осінньо-зимового періоду не можна, а це призведе до необхідності збільшення обсягів закупівлі газу за кордоном.

"Треба враховувати, що НАК "Нафтогаз України" подає статистику наявності газу в підземних сховищах і враховує в ній у т. ч. не свій газ. У "Нафтогазвидобуванні" там є також газ "Укрнафти", - сказав експерт.

Землянський також висловив думку, що приватним газодобувачам через несприятливої ринкової кон'юнктури вигідно закачувати в сховища, не продаючи його на ринку. Але пізніше їм буде проблематично підняти свій газ зі сховищ в ситуації дефіциту на піку опалювального сезону.

"Відразу виникне питання, як його, цей газ, звідти підняти? Адже не завжди НАК виконує заявки на підняття", - зазначив Землянський.

Як вже повідомлялося, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин висловив надію на виділення коштів на закупівлю газу за підсумками зустрічі з представниками Європейської комісії у Відні 27-28 серпня.

Діяльність ПРАТ "Нафтогазвидобування" обмежена з кінця березня 2015 р. На майно, рахунки та основні фонди компанії рішеннями Печерського районного суду Києва з ініціативи Генеральної прокуратури накладаються арешти. Компанія вважає їх неправомірними.