ua en ru

Дефіцит бюджету та удар по експорту. Експерт оцінив наслідки санкцій для РФ

Дефіцит бюджету та удар по експорту. Експерт оцінив наслідки санкцій для РФ Фото: президент РФ Володими Путін (kremlin.ru)
Автор: Милан Лелич

Санкції проти Кремля, які може ввести Захід у разі нового російського вторгнення в Україну можуть особливо відбитися на держбюджеті РФ. Особливо чутливим буде удар по основі російського експорту - нафті та газу

Як розповів виданню радник президента України з питань економіки Олег Устенко, з відключенням від SWIFT припиняються можливості для зовнішньої торгівлі.

"Це відчує і вся держава, вся економіка і окремо населення - за кордоном можливості розрахуватися пластиковою карткою не буде, залишиться тільки готівка", - пояснив Устенко.

За його словами Росії в такому випадку доведеться урізати дефіцит, скорочувати частину програм, і не військових, не силового блоку, а в соціальній сфері.

"Приватний бізнес теж не зможе вийти на зовнішні ринки - тобто зникає можливість залучення коштів і нормального розвитку, в довгій перспективі це вдарить по можливості вести програми "лояльності" населення", - додав Устенко.