ua en ru

Cтрахи з приводу зміни США Китаєм в якості лідера світової економіки до 2016 р. невиправдані, - аналітики

Cтрахи з приводу зміни США Китаєм в якості лідера світової економіки до 2016 р. невиправдані. Таку думку висловили аналітики, коментуючи прогноз МВФ, що до закінчення «ери США» в економіці залишається всього п'ять років, повідомляє РБК daily.

На думку аналітиків, при розрахунках МВФ базується не на ринкових курсах національних валют, а на паритеті купівельної спроможності (ПКС), що відображає вартість однакового обсягу товарів та послуг у різних країнах. Таким чином, МВФ порівняв доходи населення в реальному численні в кожній країні, зазначивши, що такий підхід куди більш виправданий, тому що курс китайського юаня сильно занижений.

Згідно з підрахунками фонду, ВВП Китаю за ПКС виросте до 2016 року з поточних 11,2 трлн до 19 трлн дол. У той же час ВВП за ПКС США за п'ять років збільшиться з 15,2 трлн дол. тільки до 18,8 трлн дол. У результаті до 2016 року частка ВВП США у світовій економіці скоротиться до 17,7%, тоді як Китай збільшить свою присутність до 18%.

Експерти визнають, що до цього все і йде, але здивовані, що МВФ чекає зміни США Китаєм в якості лідера світової економіки так скоро. Goldman Sachs, наприклад, чекав, що це відбудеться лише в 2027 році. «Ми так довго жили в світі, де домінували США, що не залишилося нікого, хто пам'ятав би, що колись було інакше», - написав колумніст The Wall Street Journal Бретт Арендс.

Американська економіка вийшла на перше місце в 1890-х роках, змістивши попереднього лідера - Великобританію, і з тих пір не здавала позицій. Однак, як зазначають у МВФ, з урахуванням обмінних курсів економіка США продовжить утримувати лідируючі позиції: зараз вона на 130% більше китайської, а в 2016 році вона збереже за собою перевагу в 70%, відзначають в МВФ. Примітно, що ще десять років тому економіка США була в три рази більше, ніж економіка КНР, - 10,3 трлн проти 3,3 трлн дол.

«Те, що в найближчі кілька років Китай обжене Америку за ПКС, цілком реально. Справа в тому, що в останні роки темпи зростання Китаю значно перевищували американські, при цьому ця тенденція, швидше за все, збережеться і в довгостроковій перспективі. А якщо влада КНР піде на більш прискорене зміцнення юаня по відношенню до долара, то ми побачимо, як швидко вже доларовий ВВП Китаю буде зближуватися з показниками економіки США», - вважає головний економіст Deutsche Bank у Росії Ярослав Лісоволик.