ua en ru

Commerzbank Group змінить голову правління банку "Форум"

Німецька Commerzbank Group 26 квітня планує змінити голову правління банку "Форум", що належить їй, пише видання "Комерсант Україна".
"Рішення вже прийнято, новим головою стане член правління за ризиками Вадим Березовик", - розповіло джерело видання на банківському ринку, знайоме з ситуацією в установі. Прес-служба банку вчора відмовилася від коментарів. Чинний голова правління Ярослав Колесник також не захотів спілкуватися з пресою на цю тему, лише сказавши виданню, що повідомив про намір піти своїм співробітникам.
Учасники ринку вже більше року обговорювали можливість того, що німецька Commerzbank Group, що володіє 92,5% банку "Форум", доможеться відставки Я.Колесника. З 1999 року він працював у банку заступником голови правління, а з 2005 року - головою. "Німці вважали, що голова пов'язаний з колишнім власником банку Леонідом Юрушевим, тому повинен піти", - сказало джерело в Commerzbank. Нагадаємо, Л.Юрушев в 2007 році продав Commerzbank 60% "Форуму" із зобов'язанням продажу акцій, що залишилися через кілька років. Однак у 2009-2010 роках перед продажем цих акцій вибухнув скандал, бо через кілька лояльних йому інвесткомпаній Л.Юрушев намагався підняти котирування акцій "Форуму" на біржі. Тоді біржовий комітет ПФТС вперше в своїй історії виніс дисциплінарне попередження цим інвесткомпаніям. У березні 2010 року Л.Юрушев продав німцям 26,25% акцій.
Банкіри відзначали, що ця ситуація розпалила відносини між менеджментом і мажоритаріям "Форуму", але глава наглядової ради Вільгельм Ньюз зміг врегулювати конфлікт. "Ярослав Колесник написав заяву про звільнення після смерті глави наглядової ради В.Ньюз, розуміючи, що з надісланими новими менеджерами йому буде складно працювати", - розповів виданню джерело на банківському ринку. Зараз із 9 членів правління "Форуму" 4 іноземця. Джерело в банку раніше заявив виданню, що голові правління не вдається переконати колег реструктуризувати кредити сумлінним проблемним позичальникам: "Люди мають хороші застави, йдуть на переговори, але їх ніхто не чує. Заяви бізнесменів лежать по кілька місяців, а потім банку доводиться переводити їх у проблемні і формувати 100-процентні застави". Резерви банку під кредитний портфель на 1 січня поточного року склали 4,3 млрд грн, тобто 30,5% портфеля.
Новий голова напевно зможе домогтися успіхів у реструктуризації портфеля, упевнені банкіри, які очікували, що акціонери призначать керівником іноземця. Вадим Березовик вчора представив єдині сценарії пакетної реструктуризації автокредитів, іпотеки та беззаставних позик, які запропонує клієнтам. Він не виключив продаж портфелів колекторам. Це дозволить банку вийти на прибуткову діяльність після збитку в 2010 році в 3,28 млрд грн, вважають банкіри. "Акціонери мають стратегію і тактику і приймають рішення, які для них найбільш правильні. Ймовірно, нове керівництво зможе реалізувати прийняту стратегію", - вважає голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. В.Березовик займається оцінкою ризиків у "Форумі" з грудня 2009 року, до цього він обіймав аналогічну посаду в Укрсоцбанку. "Ярослав Колесник - відмінний фахівець, але і про Вадим Березовик я чув тільки хороше", - зазначив голова правління Правекс-банку Сергій Наумов. Тепер банкіри не сумніваються в планах Commerzbank залишитися на українському ринку і розвивати "Форум". "Після того як вони зайнялися викупом своїх акцій у німецького уряду, від них держава не буде вимагати звільнення з країн, що розвиваються", - сказав виданню один з банкірів.