ua en ru

Чичваркін розповів, що очолити "Укрнафту" йому запропонувало керівництво України

Чичваркін розповів, що очолити "Укрнафту" йому запропонувало керівництво України Фото: Євген Чичваркін

Раніше Чичваркін хотів стати міністром економіки України, однак його пропозицію проігнорували

Засновник "Евросети", в минулому російський бізнесмен Євген Чичваркін розповів, що очолити ПАТ "Укрнафта" йому запропонувало керівництво України. Про це він заявив в інтерв'ю РБК.

На питання журналіста про те, від кого надійшла пропозиція очолити "Укрнафту", Чичваркін відповів: "Від керівництва країни".

Він повідомив, що ще кілька місяців тому претендував на посаду міністра економіки України.

"Я просився ще кілька місяців тому, коли звільнився посаду міністра економіки. Я подумав, чому б не я. Мене завжди заворожував досвід Кахи Бендукідзе. Мені здається це дуже здорово, всі свої зусилля і частину свого життя присвятити тому, щоб зробити цілу країну набагато вільніше, більш відкритою, багатою і процвітаючою. Так як мене моя країна не хоче, то я сподіваюся, що знайду застосування своєї сили в дуже близькою і по духу, і по культурі країні", - сказав Чичваркін.

Однак, за словами бізнесмена, тоді керівництво України не відреагувало на його пропозицію.

Чичваркін вважає, що його призначення можливе, незважаючи на те, що комісія відібрала вчора з понад 80 двох кандидатів, що мають "доведений високий професійний рівень управління нафтогазовими компаніями". Він допустив, що його призначення на посаду голови правління "Укрнафти" відбудеться на найближчих зборах акціонерів компанії 22 липня. Він сказав, що негайно переїде в Україну, як тільки його призначать.

При цьому він повідомив, що його не бентежить зовсім нова для нього сфера ПЕК, в якій він раніше ніколи не працював.

Чичваркін також розповів, як планує діяти на посаді голови "Укрнафти".

"Її вартість потрібно максимально підняти, розібратися, якщо там є корупція, за чутками, є. Треба запросити фахівців, якщо десь не вистачає серйозної експертизи, намітити точки зростання. Потрібно запросити когось із великої четвірки (міжнародних аудиторів, - ред.), щоб провести аудит. Я сподіваюся, що до цього моменту приспіють всі необхідні ресурси в державі, і ця компанія буде коштувати досить дорого, наскільки я можу собі уявити. Завдання - продати державний пакет в інтересах країни і людей. Мало того, щоб отримати багато грошей у казну, ще й знайти компанію, яка буде стратегічно розвивати цю галузь, яка і надалі буде забезпечувати максимальний приплив податків", - розповів Чичваркін.

При цьому він не зміг сказати, в які терміни може відбутися приватизація держпакету "Укрнафти", він припустив, що це може тривати "багато місяців".

Нагадаємо, вчора джерела РБК-Україна повідомили, що "Укрнафту" може очолити Чичваркін. Сьогодні він офіційно підтвердив цю інформацію.

Зазначимо, Чичваркін створив у Росії "Евросеть" в 1997 р. За чотири роки компанія стала одним з лідерів в Москві з продажу мобільних телефонів, аксесуарів до них і контрактів стільникових операторів. В кінці 2008 р. а Чичваркін виїхав до Великобританії, в 2012 р. стало відомо, що він став співінвестором компанії Hedonism Wines, яка займається пошуком і продажем рідкісних вин.