ua en ru

Через територію РФ у Казахстан відправився перший конвой з 8 українських вантажівок

Через територію РФ у Казахстан відправився перший конвой з 8 українських вантажівок Фото: Наталія Микольська

За словами Микольскої, РФ і далі перешкоджає експорту

Через територію Російської Федерації (РФ) Казахстан відправився перший конвой з 8 українських вантажівок. Про це заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговельний представник України Наталія Микольська, передає 112 Україна.

Так, вона повідомила, що з 11 січня всі транзитні автомобілі пересилаються через територію Білорусі.

"Сьогодні пішли перші 8 машин з конвоєм по території РФ. Ми стежимо за цим, для того, щоб зрозуміти, чи можуть рухатися наші автомобілі і вони дійдуть до свого місця призначення, перетнуть кордон РФ з Казахстаном. Вартість конвою 350 дол за одну машину", - сказала вона.

За її словами, РФ і далі перешкоджає експорту.

"У них є нова вимога. Вони кажуть що українські водії на наших автомобілях можуть заїжджати на територію РФ тільки через пункти пропуску в Білорусії. Тобто, коли водії заїжджають в Білорусію, а далі в РФ, вони отримують відмови. І мотивація РФ - пересаджуйте або російських водіїв, або наймайте російських водіїв", - додала вона.

Вона також зазначила, що водії не мають права перетинати українсько-російський кордон, зате можуть заїжджати на територію РФ через Білорусь і лише за умови наявності облікових талонів і спеціальних засобів ідентифікації (пломб). Це рішення закріплене указом президента РФ від 1 січня 2016 р.

Нагадаємо, Міністерство інфраструктури України 15 січня 2016 року, відкрило альтернативний шлях доставки вантажів з України в країни Середньої Азії в обхід території Російської Федерації.

"15 січня в Іллічівську відбулося урочисте відправлення першого демонстраційного рейсу контейнерного поїзда за маршрутом Україна - Грузія - Азербайджан - Казахстан - Китай. Даний маршрут є новим напрямком "Шовкового шляху" і альтернативним шляхом доставки вантажів з Заходу на Схід в обхід території РФ", - йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

Раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк анонсував запуск експериментального рейсу у Китай в обхід РФ.