ua en ru

Часткове приєднання України до ЄЕП неможливе, - Лукашенко

Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив про зацікавленість України щодо вступу до Єдиного економічного простору (ЄЕП) з Білорусією, Росією і Казахстаном, але її приєднання до окремих документів неможливе. Про це він заявив сьогодні, підбиваючи підсумки минулих у Москві засідань на вищому рівні, передає агентство "БЄЛТА".

Лукашенко відзначив, що ЄЕП відкритий для прийняття нових членів, у тому числі Киргизстану, Таджикистану та України. "Ми чітко дали зрозуміти тим, хто хотів би вступити в Єдиний економічний простір, в майбутньому і в Євразійський економічний союз, - будь ласка, двері відкриті, ось документи, ви їх приймаєте, робите їх законами в своїх країнах, ласкаво просимо, приходьте, будемо працювати, співпрацювати", - сказав глава білоруської держави. Він звернув увагу на те, що сьогодні не тільки Киргизстан і Таджикистан проявляють інтерес до інтеграції в ці структури, але і в України дуже великий інтерес. "Але ми констатували, що жодних вибіркових приєднань до якихось окремих документів бути не може", - підкреслив Президент Білорусі.

За його словами, інтерес до економічного союзу дуже великий з боку не тільки пострадянських держав, але і далеких країн. Зокрема, великий інтерес проявляє В'єтнам. Комісії надані повноваження на ведення переговорів та налагодження контактів. "Для нас дуже важлива ця країна в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, оскільки це ключова країна Південно-Східної Азії і бурхливо розвивається", - сказав білоруський лідер. Він також додав, що глави держав визначилися, яким чином буде вестися з ними діалог, які можуть бути етапи співпраці з цими державами. "Це говорить про те, що наше інтеграційне економічне об'єднання стало дуже привабливим для окремих держав", - підкреслив Олександр Лукашенко.

Президент зазначив, що про євразійську інтеграцію говорять сьогодні дуже багато в різних банківських, фінансових об'єднаннях світового рівня, і Європейська комісія все частіше під різним кутом зору дивиться на нове ефективне утворення.

Нагадаємо, раніше депутат з фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко заявляв, що українська сторона в Москві може підписати низку угод з Митним союзом за окремими позиціями під час переговорів на найвищому державному рівні.

Читайте також: Янукович зустрінеться з Путіним, коли Україна буде готова прийняти умови Росії щодо відносин з МС, - джерело