ua en ru

Британські депутати мають намір розпочати судове переслідування Тоні Блера

Британські депутати мають намір розпочати судове переслідування Тоні Блера Фото: причиною такого рішення стала політика Блера під час війни в Іраку

В якості можливої міри покарання Блеру може загрожувати довічна "заборона на заняття посади глави уряду"

В Британії депутати мають намір ініціювати судове переслідування колишнього прем'єр-міністра Сполученого Королівства Тоні Блера в рамках розслідування обставин участі Великобританії у війні в Іраку (2003-2009 рр.). Про це повідомляє The Guardian.

Депутати, представлені лейбористами і шотландськими націоналістами, зроблять "спробу притягнення до відповідальності колишнього прем'єр-міністра в день публікації доповіді слідчої комісії Джона Чилкота про обставини участі Великобританії у вторгненні в Ірак".


В якості можливої міри покарання Блеру може загрожувати довічна "заборона на заняття посади глави уряду".

"Причина (даної ініціативи) полягає в тому, що 179 британських солдатів були вбиті і 150 тис. чоловік загинули в результаті конфлікту в Іраку, при цьому світ зіткнувся з терористичною загрозою", - сказав депутат від Шотландської національної партії Алекс Салмонд, який закликав Блера понести "юридичну і політичну розплату" за втягнення Великобританії в цю війну.

Доповідь про обставини участі Великобританії в рамках військової кампанії НАТО в Іраку в 2003 році буде опубліковано 6 липня.

Нагадаємо, у Лондоні юридична фірма хоче оскаржити результати Brexit.