ua en ru

Brexit може обійтися бюджету Британії у 80 млрд фунтів

Brexit може обійтися бюджету Британії у 80 млрд фунтів Фото: вихід Великобританії з Євросоюзу

Вихід країни з блоку також може вплинути на загальний ріст роздрібних цін

Вихід Великобританії зі складу ЄС без угоди завдасть шкоди державному бюджету на суму понад 80 млрд фунтів стерлінгів. Про це йдеться в даних секретного урядового економічного аналізу, передає The Guardian.

Як повідомляє британське видання, в секретних паперах, в яких оцінюються економічні наслідки виходу країни з блоку, говориться, що якщо не буде досягнуто згоди, то уряду доведеться позичати ще 120 млрд фунтів протягом наступних 15 років.

Зокрема, передбачається, що північно-схід країни досягне рівня 16% регіонального економічного зростання, а Уест-Мідлендс – 13%. Крім того, в документі йдеться, що "жорсткий" Brexit буде означати загальний ріст роздрібних цін на 21% із зростанням вартості продуктів харчування та напоїв на 17%.

Крім того, додаткові витрати за позиками будуть зменшені на 40 млрд фунтів стерлінгів завдяки виходу з ЄС, у тому числі 11 млрд фунтів стерлінгів у вигляді заощаджених платежів, в результаті чого чисті витрати складуть 80 млрд фунтів стерлінгів.

Повідомляється, що деталі дослідження з'явилися після того, як минулого тижня сайт Buzzfeed оприлюднив документи, згідно з якими Brexit поставить Британію в скрутне становище. Зокрема, мова йде реалізації будь-якого з трьох сценаріїв: всеосяжної вільної торгівлі, єдиного доступу до ринків і ніякої угоди взагалі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейський парламент схвалив скорочення кількості депутатів після виходу Великобританії зі складу Євросоюзу. Кількість парламентаріїв скоротиться на 46 осіб до 705. За відповідну пропозицію рішення Європейської ради в середу проголосував 431 євродепутат, проти були 182, 61 утримався.