ua en ru

БПП, "Батьківщина" і "Наш край" - головні претенденти на прохід в Раду за підсумками виборів в ОТГ, - експерт

БПП, "Батьківщина" і "Наш край" - головні претенденти на прохід в Раду за підсумками виборів в ОТГ, - експерт Фото: Вадим Рабінович (прес-служба Вадима Рабіновича)

На думку Карасьова, результати виборів в ОТГ вже чітко закріпили основні політичні тенденції

П'ятірка партій-лідерів з кожним раундом виборів в ОТГ не змінюється – 29 квітня серед тих, хто отримав реальну електоральну підтримку – БПП, "Батьківщина", "Наш край", Аграрна партія України (АПУ) та Радикальна партія Олега Ляшка. Про це заявив політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Карасьов переконаний, що результати виборів в ОТГ вже чітко закріпили основні політичні тенденції.

"Незважаючи на спір (до остаточних результатів ЦВК) між БПП і "Батьківщиною" щодо першості на цих виборах, п'ятірка лідерів за даними обох штабів однакова. Отже, серед тих, хто отримав реальну, а не за соцопитуваннями, електоральну підтримку і є головними претендентами на прохід в наступну Раду – БПП, "Батьківщина", "Наш край", АПУ та Радикальна партія", – зазначив Карасьов.

Політолог заявив, що партії з першої п'ятірки навчилися якісно залучати у свої ряди місцевих політиків.

"Особливо це помітно на прикладі "Нашого краю" та АПУ – непарламентських політсил. Однак "аграрії" спираються лише на село та їх ефективність в міських ОТГ на виборах 29 квітня вже знизилася. А ось "Наш край" та Радикальна партія отримали пристойні результати і в містах", – зазначив Карасьов.

Політолог також звернув увагу на перемогу "Нашого краю" на Донбасі, про яку заявили у прес-службі партії.

"Особливо помітний результат отримав "Наш край" – він успішно захопив місцеву адміністративну та бізнес-еліту. Тотальна перемога цієї партії на Донбасі – це також свідчення того, що вона поступово, але впевнено забирає виборців Опозиційного блоку", – зазначив Карасьов.

Він також додав, що стабільність цієї п'ятірки підтверджує, що саме вони мають розгалужену по всій країні структуру, яка здатна мобілізуватися в найкоротші терміни і бути готовою навіть до позачергових парламентських виборів.

"Постійна результативність п'ятірки лідерів У різних регіонах демонструє також їх підтримку "середньонаціональним" виборцем, а не лише локальним. Ці партії є впізнаваними, їх програми зрозумілі виборцям у всіх куточках країни, їх риторика загальнонаціональна, регіональна і місцева одночасно", – зазначив Карасьов.

Як відомо, 29 квітня, в Україні пройшли вибори в 40 знову ОТГ.