ua en ru

Бійці Нацгвардії, які повернулися з-під Слов'янська, повідомляють про численні проблеми в організації АТО

Бійці 1-го батальйону Національної гвардії (Нацгвардія), що повернулися із зони проведення антитерористичної операції (АТО) повідомляють про численні проблеми в організації операції.

Бійці 1-го батальйону Національної гвардії (Нацгвардія), що повернулися із зони проведення антитерористичної операції (АТО) повідомляють про численні проблеми в організації операції. Про це повідомив учасник АТО, заступник командира першої роти 1-го батальйону Нацгвардії Володимир Бабенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Вище командування не вміє ні наказувати, ні віддавати команди. Немає наказів. Основна проблема - це нерозуміння ситуації. Вони не розуміють, що відбувається, вони воюють поняттями воєн минулого. У нас немає питань до спецам, у нас хороші відносини з беркутом, але у нас є питання до вищого командування", - повідомляє Бабенко.

Як повідомляється, проблемою також є статус учасників АТО.
"Нам кажуть, що ви учасниками АТО станете після того, як воно закінчиться. Хоча ми знаємо, що полковники, генерали, депутати Верховної Ради вже мають ці посвідчення", - повідомляє Бабенко.

Крім того, один з бійців, не під запис, доповнив його слова, показавши документ в якому він приписаний абсолютно до іншого підрозділу.

Організаційні моменти, за словами учасників АТО, м'яко кажучи, абсолютно не злагоджені.

Також стоїть питання з несоответсвием декларованих заробітних плат і фактичних.

"Ми служили там не за гроші, ми не хотіли цього питання взагалі піднімати. Але коли ми дізналися, що ми за 6 гривня в день там воюємо... А наші лідери говорять, що ми отримуємо за 1000 грн в день... Та будь-яка жінка запитає: Де ці гроші. Нам кажуть, що ви патріоти, ви повинні стояти. Ви тут простояли (на Майдані), ви там повинні простояти... Але питання стоїть не в грошах, питання в тому, що Україні треба змінюватися", - розповів Бабенко.

Питання є і до забезпечення підрозділів, які знаходяться безпосередньо на лінії фронту.

"Я зараз стою в цивільному одязі бо... Я, наприклад, ходжу в американці за яку заплатив 2600. Бронежилети нам зробили спонсори. Ми ці броники навіть возили додому. Якщо потрібно буде, ми їх віддамо нашим хлопцям, які будуть там. Практично немає медикаментів", - зазначив Бабенко.

За його словами, основною їх метою зараз є суспільний резонанс даних проблем. Акцій вони не планують.

Основна вимога: кардинальна заміна вищого командного складу армії та інших відомств, задіяних в АТО.

Раніше повідомлялося, що в Києві до Українського дому рухається 50 військовослужбовців 1-го батальйону Нацгвардії які прибули з-під Слов'янська, які незадоволені умовами і організацією проведення АТО.