ua en ru

Бойко: Україна досягла "значного прогресу" в переговорах з РФ щодо створення тристороннього консорціуму з управління ГТС

Україна досягла "значного прогресу" в переговорах з Росією щодо створення тристороннього консорціуму з управління газотранспортною системою України. Про це міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив під час робочого візиту до США після засідання українсько-американської робочої групи з питань енергетичної безпеки, повідомляє прес-служба Міненерговугілля.

"Ми не припиняли переговорний процес з російськими партнерами за всіма напрямками. Ми працюємо над моделлю консорціуму з управління газотранспортною системою України. В частині консорціуму я бачу значний прогрес, а щодо ціни газу переговори тривають", - сказав Юрій Бойко.

Міністр пояснив, що складність переговорів щодо вартості газу викликана надзвичайно невигідним для України контрактом, що був підписаний попереднім урядом.

Він додав, що одночасно з проведенням переговорів з Росією Україна веде роботу над підвищенням власної енергетичної незалежності.

"Збільшення власного видобутку газу і зниження закупівлі імпортного газу, безумовно, робить нашу позицію міцнішою", - сказав Бойко.

Зазначимо, 31 травня 2012 р. у Вашингтоні (США) під головуванням міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка та спеціального посланника з енергетичних питань в Євразії Держдепартаменту США Річарда Морнінгстара відбулося чергове засідання українсько-американської робочої групи з питань енергетичної безпеки.

Нагадаємо, раніше Бойко зазначав, що конкретні переговори щодо партнерства в ГТС України почнуться після оцінки її вартості.

Крім того, вчора прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що Росія погодилася переглянути газовий контракт найближчим часом. Віце-прем'єр РФ Аркадій Дворкович, коментуючи заяву українського прем'єра, заявив, що йому нічого не відомо про можливий перегляд газового контракту РФ з Україною.