ua en ru

Україна і Росія врегулювали транзит газу у зимовий період

Віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко сьогодні, 28 серпня 2013 р. у ході зустрічі з головою ВАТ "Газпром" Олексієм Міллером у Москві обговорив питання транзиту російського газу через територію України.

Віце-прем'єр-міністр України Юрій Бойко (на фото праворуч) сьогодні, 28 серпня 2013 р. у ході зустрічі з головою ВАТ "Газпром" Олексієм Міллером (на фото ліворуч) у Москві обговорив питання транзиту російського газу через територію України. Про це повідомила прес-служба віце-прем'єр-міністра.

"Сторони урегулювали питання планового проходження осінньо-зимового періоду в частині транзиту російського газу через територію України та забезпечення газом українських споживачів", - йдеться у повідомленні.

При цьому в повідомленні не указується, на яких умовах сторони досягли домовленості.

Основні розбіжності між Україною і Росією стосуються об'єму закачування газу в підземні сховища (ПСГ) для проходження зими. Російська сторона вважає, що в ПСГ необхідно накопичити 19 млрд куб. м газу, українська упевнена, що вистачить і 14 млрд куб. м. Тим часом, за даними ВАТ "Газпром", зараз в ПСГ України знаходиться близько 7,5 млрд куб м. газу.

За даними Ставицького, в українських газових сховищах на сьогоднішній день знаходиться 12 млрд кубометрів газу.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер 28 червня 2013 р. на прес-конференції за підсумками року сказав: "Зараз ми газ не закачуємо і закачувати його в ПСГ України не будемо". При цьому він додав, що у "Газпрому" є суто негативний досвід по закачуванню газу в ПСГ України. За його словами, в такій ситуації "Газпром" бачить серйозні ризики для постачань в Эвропу майбутньоъ зими, якщо Україна не прийме заходів по закачуванню газу в ПСГ. Проте, за словами Міллера, у України ще є час для цього, і недавнє надання авансу "Нафтогазу України" за постачання газу, у розмірі 1 млрд дол., був продиктований бажанням допомогти в цьому українським партнерам.

Вчора повідомлялося, що Україна створить запаси газу, необхідні для гарантування безперебійних постачань в країни Європейського Союзу, за умови, якщо Москва надасть на ці цілі безпроцентний кредит в 2 млрд дол.

Зараз Україна запропонувала "Газпрому" два варіанти врегулювання проблеми. "Перший - ми можемо дозволити зберігати в підземних газосховищах резервний об'єм газу, не стягуючи плату за його підйом. Другий - ми купимо цей газ, але тільки за умови, якщо "Газпром" або "Газпромбанк" нададуть безпроцентний кредит на його закупівлю і продовжать вже отримані раніше кредити", - сказало джерело в Міненерго.