ua en ru

Україна просить Росію про кредит у 2 млрд дол. для закупівлі транзитного газу

Україна створить запаси газу, які необхідні для гарантування безперебійних постачань у країни Європейського союзу, за умови якщо Москва надасть на ці цілі безвідсотковий кредит в 2 млрд дол.

Україна створить запаси газу, які необхідні для гарантування безперебійних постачань у країни Європейського союзу, за умови якщо Москва надасть на ці цілі безвідсотковий кредит в 2 млрд дол. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела в ВАТ "Газпром" і Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

Київ і Москва розпочали переговори про збільшення обсягів закачування газу в підземні сховища (ПСГ),

Як розповіли виданню два високопоставлені джерела в "Газпромі" і українському Міненерговугілля, досі Україна заявляла, що закачає тільки необхідні їй 14 млрд куб. м газу, а російський "Газпром" вимагав збільшити цей обсяг до 19 млрд куб. м для забезпечення безперебійного транзиту в ЄС.

Зараз Україна запропонувала "Газпрому" два варіанти врегулювання проблеми. "Перший - ми можемо дозволити зберігати в підземних газосховищах резервний обсяг газу, не стягуючи плату за його підйом. Другий - ми купимо цей газ, але тільки за умови, якщо "Газпром" або "Газпромбанк" нададуть безвідсотковий кредит на його закупівлю і продовжать вже отримані раніше кредити", - говорить джерело в Міненерго.

Від першого із запропонованих варіантів "Газпром" вже відмовився. Джерело видання в російській монополії підтвердилв, що варіант закачування газу за рахунок кредиту "Газпромбанку" зараз розглядається. На покупку 5 млрд куб. м газу необхідно близько 2 млрд дол. Таку ж суму в минулому році "Газпромбанк" виділяв "Нафтогазу", але під 8,5% річних з погашенням 24 червня 2013 р.

Можливість надання безвідсоткового кредиту зараз співрозмовник видання в "Газпромі" не став коментувати. Правда, термін погашення торішнього кредиту в банку вже погодилися продовжити за умови його додаткового забезпечення держгарантіями. У зв'язку з цим Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект N2476 про поправки до держбюджету.

Формування запасу в 4-5 млрд куб. м газу для підстраховки споживачів газу з ЄС на випадок дуже холодної зими зазвичай здійснювала саме НАК "Нафтогаз України". Але в цьому році в Міненерговугілля заявили, що відмовляються від такої практики, і якщо у "Газпрому" є бажання, він може закупити газ за свій рахунок. При цьому в НАК розраховували заробити на використанні ПСГ сторонніми компаніями - влітку Національна комісія з питань держрегулювання енергетики підвищила тарифи на закачування та відбір газу зі сховищ в 4,4 рази, до 32,9 грн за тис. куб. м, а на зберігання - з 18 грн до 46,2 грн за тис. куб. м.