ua en ru

Борис Візіров: перед введенням обов'язкового медстрахування потрібно захистити права пацієнтів

Борис Візіров: перед введенням обов'язкового медстрахування потрібно захистити права пацієнтів Фото: Борис Візіров

Перед введенням обов'язкового медичного страхування потрібно захистити права пацієнтів.

Про це заявив екс-голова Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Борис Візіров, коментуючи заяву прем'єр-міністра Арсенія Яценюка на початку лютого 2016 року про створення в Україні державної страхової компанії, яка буде працювати на ринку обов'язкового медичного страхування (ОМС).

Так, Борис Візіров вважає, що реальні зміни в цій сфері назріли давно, але без впровадження іншого виду обов'язкового страхування відповідальності лікарів за нанесення шкоди життю та здоров'ю пацієнтів, вводити ОМС в Україні рано.

"В кінці 2015 року видання The Washington Post повідомило, що в США через лікарські помилки щорічно помирає понад 400 тисяч осіб. У Німеччині - 100 тисяч, у Великобританії - 70 тисяч осіб, а в Україні, за даними ВООЗ, менше 3 тисяч. Офіційна статистика подібних випадків в Україні малодоступна. Але в минулому році Державна судова адміністрація повідомила, що з 2010 року в Україні засуджено всього 43 лікаря. Така мізерна кількість засуджених лікарів свідчить про кричущу несправедливість по відношенню до пацієнтів", - вважає Борис Візіров.

Він зазначає, що в Україні поняття "лікарська помилка" не міститься в жодному з нормативних документів, що регулюють систему охорони здоров'я. За словами Візірова, такі справи розглядаються судом тільки в рамках Цивільного і Кримінального кодексів на підставі результатів незалежної експертизи.

При цьому, додав Візіров, експертиза не завжди незалежна, так як експерти - теж медпрацівники. Він підкреслив, що відсутність узагальнення судової практики з даної проблематики судді часто приймають саме сторону лікарів. Один з останніх прикладів - минулорічне рішення суду у скандальній справі акушера-гінеколога третього пологового будинку Києва. Після операції померла 34-річна породілля. Експертиза довела, що під час операції було пошкоджено посудину, що і стало причиною смерті молодої жінки, але суд прийняв рішення на користь лікаря, пославшись на закінчення терміну позовної давності, розповів Візіров.

"У Європі, куди так прагне Україна, суми компенсацій за лікарські помилки настільки великі, що жоден лікар в ЄС не приступить до роботи без одного-двох полісів страхування своєї професійної відповідальності", - нагадує Борис Візіров.

Він зазначив, що, розуміючи величезну важливість такого страхування для українського суспільства, Нацкомфінпослуг ще в 2013 році приступила до підготовки проекту закону України "Про обов'язкове страхування відповідальності медпрацівників від лікарської помилки".

"Ми хотіли зробити так, щоб українці отримували якісну медичну допомогу та компенсацію у випадку лікарської помилки, при цьому медпрацівники також були під захистом під час виконання своїх обов'язків", - розповідає Борис Візіров.

Як відзначали експерти, під його керівництвом комісія провела велику роботу по збору та систематизації матеріалів, але підготувати проект не встигла - в 2014 році змінилася команда регулятора.

Борис Візіров вважає, що "якби такий закон з'явився в Україні сьогодні, це стало б стимулом розвитку вітчизняної системи охорони здоров'я, структурної перебудови установ охорони здоров'я, впровадження європейських стандартів якості надання медичних послуг, - всього того, що чиновники від медицини обіцяють зробити, але не роблять".

Згідно з думками в експертному середовищі, нинішня Нацкомфінпослуг поки не вживає ефективних рішень для підвищення стандартів медичного страхування - проект закону України "Про обов'язкове страхування відповідальності медпрацівників від лікарської помилки", не дивлячись на всі напрацювання попередньої команди, так і не був підготовлений комісією.