ua en ru

Більшість українців проти списання боргів за комуналку

Більшість українців проти списання боргів за комуналку Фото: платіжка за газ (Віталій Носач, РБК-Україна)

Українці зазвичай платять вчасно та хочуть, щоб так само робили їх сусіди

Більше половини споживачів (54,4%) виступають проти списання заборгованості побутових споживачів перед постачальниками комунальних послуг. Водночас, в середньому 23,9% опитаних підтримують списання боргових зобов’язань.

Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова.

Як зазначають соціологи, дане співвідношення відповідає даним Державної служби статистики України, в частині співвідношення боржників та споживачів, які сплачують вчасно за комунальні послуги.

"Таким чином, споживачі займають досить послідовну позицію. Вона полягає в тому, що не можна списувати борги неплатникам, оскільки є велика частка людей, які вишукували можливості для оплати", - йдеться в повідомленні.

Дослідження проведено Центром Разумкова з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за окупованих Росією територій. Опитано 2022 респондентів методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, за даними опитування Центру Разумкова, більшість українців (83%) вважають, що тарифи на комунальні послуги для населення є вищими за їх реальну вартість. Водночас 7,5% громадян переконані, що тарифи ЖКП відповідають їх реальній вартості, а 1,5% - вищими за їх реальну вартість.

Як повідомляло РБК-Україна, заборгованість населення по сплаті за житлово-комунальні послуги на кінець червня 2020 року становить 59,7 млрд грн.