ua en ru

Понад 80% українців вважають комунальні тарифи завищеними

Понад 80% українців вважають комунальні тарифи завищеними Фото: платіжка за газ (Віталій Носач, РБК-Україна)

Українці вважають, що платять забагато

Більшість українців (83%) вважають, що тарифи на комунальні послуги для населення є вищими за їх реальну вартість. Водночас 7,5% громадян переконані, що тарифи ЖКП відповідають їх реальній вартості, а 1,5% - вищими за їх реальну вартість.

Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова.

За даними опитування, 89,7% виступають категорично проти подальшого підвищення тарифів на комунальні послуги навіть з метою недопущення зриву опалювального сезону.

Понад 80% українців вважають комунальні тарифи завищеними

Підтримують підвищення тарифів 4,2% українців.

Понад 80% українців вважають комунальні тарифи завищеними

Дані свідчать, що 29,3% респондентів очікують на успішне проходження опалювального сезону незважаючи на заборгованість, що сформувалась на ринках енергетики і комунальних послуг. Одночасно з цим, 24,2% опитаних вважають, що існують ризики перерв у постачанні енергоносіїв через накопичену заборгованість.

Понад 80% українців вважають комунальні тарифи завищеними

Дослідження проведено Центром Разумкова з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за окупованих Росією територій. Опитано 2022 респондентів методом інтерв’ю "обличчям до обличчя" за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, в першому кварталі 2020 року витрати домашніх господарств за статтею "Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива" складають 16,3%.

Як повідомляло РБК-Україна, за даними опитування КМІС, майже половина українців (46%) стверджують, що їх витрати на оплату послуг ЖКГ в січні 2020 року зросли порівняно з січнем 2019 року.