ua en ru

У більшості психоневрологічних інтернатів не забезпечені потреби людини, - комітет ВР

У більшості психоневрологічних інтернатів не забезпечені потреби людини, - комітет ВР Фото: круглий стіл, організований комітетом ВР (iportal.rada.gov.ua)

В усіх ПНІ спостерігається обмежений спектр надання медпослуг підопічним

У Верховній раді повідомили, що у більшості психоневрологічних інтернатів не забезпечені елементарні потреби людини, передає інформаційне управління Апарату ВР.

Зокрема, комітет з питань охорони здоров’я за сприяння міжнародної організації "Права людини у сфері психічного здоров’я - Федерація Глобальна ініціатива в психіатрії" та Асоціації психіатрів України 28 вересня провів засідання круглого столу на тему: "Забезпечення права на охорону здоров’я недієздатних осіб: актуальні проблеми та шляхи їх вирішення".

Під час засідання зазначалося, що в Україні простежується збільшення чисельності підопічних у ПНІ та брак місць для їх влаштування, незважаючи на світову тенденцію щодо розгоспіталізації та ресоціалізації осіб із психічними вадами.

"Через вкрай обмежене фінансування у переважній більшості ПНІ не забезпечено елементарних потреб людини, зокрема, у їжі та лікуванні. Так, наприклад, на забезпечення підопічних ПНІ медикаментами виділяється від 3 до 5 гривень бюджетних коштів на одну особу в день, що абсолютно недостатньо", - підкреслюється у повідомленні.

Також вказано, що в усіх психоневрологічних інтернатах спостерігається досить низький рівень і обмежений спектр надання медичних послуг підопічним. Фактично, про повноцінне психіатричне або соматичне лікування не йдеться взагалі, оскільки лише 15% з усіх закладів мають передбачених штатним розкладом фахівців. Решта закладів укомплектована, наприклад, лікарями-психіатрами - на 30%, а 38% ПНІ не має власних лікарів-психіатрів і терапевтів узагалі.

"Зазначалося також, що у більшості ПНІ мають місце факти насильства й неналежного поводження з підопічними у вигляді примусу їх до праці, ненадання медичної допомоги, безпідставної примусової госпіталізації до психіатричних закладів, примусового лікування тощо", - сказано у повідомленні ВР.

Крім того, моніторингова місія виявила ще ряд інших зловживань щодо недієздатних підопічних ПНІ з боку адміністрації та персоналу цих закладів у вигляді порушення їхніх майнових прав, права на свободу пересування, повагу до людської честі і гідності тощо.

Як писало РБК-Україна, директор міжнародної організації "Права людини в сфері психічного здоров'я - Федерація Глобальна ініціатива в психіатрії" Роберт ван Уоррен заявив, що майже 50 тисяч недієздатних осіб у країні залишаються ізольованими від суспільства, і частина з них знаходиться в жалюгідних умовах.

Нагадаємо, у січні цього року в Чернівецькій області зафіксували порушення прав недієздатних чоловіків. В інтернаті проживають понад 200 чоловіків з невиліковними психоневрологічними захворюваннями. Повідомлялося, що на вікнах кімнат стояли грати, кімнати були холодні, а спати жителів змушували на дерев'яних лавах.