ua en ru

Болгарія підтримає проект реконструкції міжнародної автодороги Одеса-Рені

Болгарія підтримає проект реконструкції міжнародної автодороги Одеса-Рені Фото (AutoCentre): автодорога Одеса-Рені

Також офіційна Софія готова допомогти Україні отримати відповідне фінансування із фондів ЄС

Болгарія висловила готовність підтримати проект реконструкції та капітального ремонту існуючої міжнародної автомобільної дороги М-15 Одеса-Рені (на Бухарест) як пріоритетний. Про це заявив віце-прем'єр-міністр Республіки Болгарія Томіслав Дончев під час зустрічі 13 листопада з міністром інфраструктури України Андрієм Пивоварським у болгарській столиці Софії, повідомили сьогодні у прес-службі МІУ.

Як зазначається, болгарська сторона також висловила готовність допомогти Україні отримати фінансування на розробку проектної документації із фондів Європейського союзу.

За інформацією МІУ, українська делегація в Болгарії зосередилася на ході модернізації інфраструктури України, зокрема для забезпечення надійних і ефективних умов транспортування вантажів.

За словами Пивоварського, один із пріоритетних напрямків діяльності МІУ - залучення інвестицій міжнародних фінансових інститутів, європейських фондів для реалізації проектів дорожньої інфраструктури, зокрема проекту реконструкції та капітального ремонту існуючої міжнародної автомобільної дороги М-15 Одеса-Рені (на Бухарест).

Крім того, сторони обговорили співпрацю в рамках стратегії Європейського союзу для Дунайського регіону (EUSDR).

При цьому на двосторонній зустрічі з міністром транспорту, інформаційних технологій і зв'язку Болгарії Івайло Московски сторони обговорили питання відновлення прямого авіа- та залізничного сполучення, співробітництво в рамках міжнародних організацій (ОЧЕС, ТРАСЕКА) і можливість залучення українських компаній для проведення днопоглиблювальних робіт на болгарсько-румунській частині Дунаю.

За даними прес-служби Мінінфраструктури, окрему увагу сторони приділили мультимодальним перевезенням. Як зазначив Пивоварський, Україна працює над питанням підвищення привабливості перевезень транзитних вантажів, у тому числі з використанням можливостей проекту поїзда комбінованого транспорту "Вікінг" (учасником проекту якого є Республіка Болгарія) в регіоні Чорного і Каспійського морів із залученням Грузії, Азербайджану, Казахстану та інших зацікавлених країн.

У зв'язку з цим, для поліпшення умов перевезень вантажів у залізнично-поромному сполученні, Україна пропонує удосконалити існуючу договірно-правову базу. Своєю чергою, болгарська сторона висловила зацікавленість в активізації співпраці і поінформувала про створення відповідної робочої групи.

"Україна має потужний транспортний потенціал. І наше завдання - перетворити цей потенціал в можливості для бізнесу. Ми фокусуємося на формуванні нових логістичних ланцюгів та інтеграції національних транспортних мереж до глобальної мережі міжнародних перевезень на євразійському просторі. У рамках ініціативи зі створення міжнародного транспортного коридору "Балтійське море - Чорне море" ми ініціювали відпрацювання міжурядової угоди про створення транспортного коридору "Балтійське море - Чорне море", - додав Пивоварський.

Нагадаємо, в жовтні на представленні нового керівника Одеської митниці Президент Петро Порошенко повідомив про початок будівництва траси Одеса-Рені, яка "відродить регіон Бессарабії".

Раніше у вересні Порошенко підписав закон про фінансування доріг держзначення, зокрема щодо реконструкції автомобільної дороги загального користування державного значення Одеса-Рені (на Бухарест) (М-15).

Як повідомлялося, в серпні Кабмін виділив 82 млн грн на будівництво дороги в обхід Рені.