ua en ru

Квартальна безробіття в Греції знизилася вперше за 4 роки

Квартальні звіти по рівню безробіття в Греції у II кварталі 2013 р. показали зниження вперше за чотири роки, йдеться в доповіді національної служби статистики ELSTAT.

Квартальні звіти по рівню безробіття в Греції у II кварталі 2013 р. показали зниження вперше за чотири роки, йдеться в доповіді національної служби статистики ELSTAT.

В опублікованому звіті за квітень-липень 2013 р. рівень безробіття в Греції становив 27,1%, що трохи нижче, ніж в січні-березні ц.р., коли цей показник становив 27,4%. У IV кварталі 2012 р. безробіття в республіці становило "всього" 26%.

Таким чином, вперше з літа 2009 р. спостерігається зниження безробіття в квартальному обчисленні. З іншого боку, щомісячні показники, як і раніше близькі до історичних максимумів. Так, 12 вересня агентство ELSTAT повідомило, що в червні 2013 р. безробіття в Греції склала рекордні 27,9%.

Однак у жителів Греції є привід для оптимізму: сьогодні міністр фінансів Греції Янніс Стурнарас заявив, що в тому ж II кварталі економіка Греції вирвалася з "червоної зони". Правда, зростання відбулося лише в порівнянні з I кварталом ц.р. і з урахуванням сезонної поправки. У річному ж вимірі ВВП Греції в квітні-червні 2013 р. скоротився на 3,8%.

Раніше прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас оголосив, що відновлення грецького ВВП і рівня життя в країні можна чекати до 2019 р. Такий оптимізм пов'язаний із збільшенням доходів від туризму, який завжди займав одне з провідних положень в структурі економіки країни.

Нагадаємо, раніше МВФ заявив, що Греції ймовірно знадобляться більші суми фіндопомоги і більше боргових списань, щоб її показники відповідали закладеним в програмі надання фіндопомоги. Представники фонду відзначили, що наступного року належить вирішити долю 4,4 млрд євро в рамках допомоги Греції.

Греція знаходиться на шостому році економічної рецесії, яка погіршується програмою економії і збільшенням податків, прив'язаним до програми фін допомоги розміром 240 млрд євро від трійки міжнародних кредиторів. Безробіття в країні досягло рекордних 27,4% в першому кварталі, збільшившись більш ніж в два рази з часу початку програми фіндопомоги в травні 2010 р.

Метою порятунку Греції є відновлення країни після суверенної боргової кризи і повернення її на ринок, а також унеможливлення виходу з єврозони.