ua en ru

Берлін і Брюссель готові зберегти інтереси України після побудови "Північного потоку-2"

Берлін і Брюссель готові зберегти інтереси України після побудови "Північного потоку-2" Фото: Петер Альтмайер і Марош Шефчович (ec.europa.eu)

Україна зможе продовжувати транзит газу

Брюссель і Берлін обіцяють забезпечити збереження інтересів України після будівництва газопроводу "Північний потік-2". Про це заявили після переговорів у понеділок в Берліні міністр економіки і енергетики Німеччини Петер Альтмайер і віце-президент Єврокомісії у справах енергетичного союзу Марош Шефчович, передає Reuters.

Зокрема, за словами Альтмайера, на даний момент мета Німеччини щодо запланованого нового газопроводу "Північний потік 2" - забезпечити приватні інфраструктурні проекти, захищаючи при цьому виправдані інтереси України.

У свою чергу Шефчович, заявив, що вітає прихильність канцлера Німеччини Ангели Меркель забезпечення того, щоб Україна отримувала вигоду від платежів за транзит газу. Раніше, 10 квітня, на прес-конференції з Порошенком Меркель заявила, що проект "Північний потік-2" не може бути реалізований без збереження України як країни-транзитера.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, президент України Петро Порошенко заявив, що Росія не обійдеться без української газотранспортної системи навіть після 2019 року.

"Північний потік-2" є абсолютно політичним проектом. Туди треба вкласти 15-20 млрд, а у нас система готова", - заявив президент.

Також Порошенко відзначив готовність України транспортувати 150 млрд кубометрів газу, "а не 70, 80, 90 або 94-97 кубометрів, які були транспортовані до 2017 року".