ua en ru

Бердинських розказала про те, як дізналась, що її телефон прослуховується

Бердинських розказала про те, як дізналась, що її телефон прослуховується Фото: Крістіна Бердинських (facebook.com/kristina.berdinskikh)

Про перевірку свого телефону журналістка дізналась із коментаря у Facebook від прес-секретаря генпрокурора Луценка

Журналіст видання "Новое время" Крістіна Бердинських розказала про те, як дізналась, що її телефон прослуховується. Про це журналістка заявила після відкладеного засідання, передає кореспондент РБК-Україна.

За її словами, ухвала не публікувалася і з'явилася пізніше.

"Я не маю якоїсь змоги захистити своі журналістські права. Печерський суд з незрозумілих нам причин не дає нам ухвалу суду", - сказала вона.

Вона зазначила, що ГПУ може отримати доступ до даних з її телефону за період з середини 2016 року до майже кінця 2017 року.

"Про те, що перевіряється мій телефон я дізналась із коментаря у Facebook від Лариси Сарган (прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка, - ред.). Луценко на форумі YES підтвердив, що по моєму телефону проходить перевірка. Генпрокурор був обізнаний з тим, що збирається робити слідчий", - додала вона.

Зазначимо, на засіданні були присутні іноземні та українські журналісти.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Апеляційний суд Києва не надійшли матеріали апеляційної скарги стосовно доступу до даних журналістки видання "Новое время" Крістіни Бердинських.

Суддя повідомив, що скаргу буде розглянуто 26 вересня.

В свою чергу Бердинських після засідання зазначила, що не знає, до яких саме даних ГПУ отримала доступ і відзначила, що у неї немає довіри до прокуратури.

Нагадаємо, Апеляційний суд Києва зменшив перелік даних з телефону Седлецької, до яких отримає доступ Генпрокуратура. Суд розглянув апеляцію Седлецької на судове рішення, згідно з яким ГПУ отримала дозвіл на доступ до даних з її телефону за 1,5 року, і частково задовольнив її. Таким чином, суд постановив скасувати попереднє рішення суду і вирішив опублікувати нову постанову, яка надасть ГПУ доступ до меншого обсягу даних.

18 вересня Європейський суд з прав людини 18 вересня зобов'язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних з телефону головного редактора програми "Схеми" Наталії Седлецької.

20 вересня у Кабінеті міністрів отримали рішення Європейського суду з прав людини у справі головного редактора програми "Схеми" Наталки Седлецької та спрямували його в ГПУ.

Уряд має до 9 жовтня 2018 року надати Європейському суду всі документи, які стосуються спроб слідчого отримати доступ до даних телефонних комунікацій заявниці у контексті кримінального провадження щодо голови НАБУ Артема Ситника та інформувати суд про подальший розвиток подій.

Також РБК-Україна писало, що журналісти вже понад 15 видань відправили інформаційні запити до Генеральної прокуратури України і запустили флешмоб у соцмережі Facebook із умовною назвою #Луценко_дай_відповідь.

Журналісти публікують перелік із шістьох запитань до Луценка щодо цієї ситуації. Аналогічні запитання генпрокурор отримав в офіційних інформаційних запитах від редакцій, надісланих до ГПУ.