ua en ru

Bellingcat пояснила ситуацію з українським "Буком" на Донбасі за 2 дні до катастрофи MH17

Bellingcat пояснила ситуацію з українським "Буком" на Донбасі за 2 дні до катастрофи MH17 Фото: Bellingcat провела розслідування ситуації з українським "Буком" під Донецьком

Bellingcat впевнена, що літак MH17 міг збити тільки "Бук" курської зенітно-ракетної бригади

Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat пояснила ситуацію з українським зенітно-ракетним комплексом "Бук", який нібито перебував на Донбасі за 2 дні до катастрофи літака Малазійських авіаліній (MH17). Відповідний матеріал опубліковано на сайті Bellingcat.

Повідомляється, що 15 липня 2014 року український капелан Михайло Гридель опублікував фото українського "Бука" в полі. Геотеги вказують на те, що фото були зроблені під Донецьком.

"Геолокації на цих фотографіях, схоже, суперечать заявами українського уряду, який стверджував, що в зоні АТО не було "Буків", - йдеться в матеріалі Bellingcat.

Також повідомляється, що на одній з фотографій показана пускова установка "Бука" другого батальйону 223-го зенітного полку, що базується в місті Стрий Львівської області. Фото відзначено геотегами в Ясинуватському районі Донецької області. На ще одному фото Гридель знаходиться всередині блоку управління "Буком" у Перевальському районі Луганської області в районі Дебальцевого.

Однак стверджується, що фото були зроблені на авіабазі в Миргороді Полтавської області, а опубліковані вже під час відвідування Гриделем зони АТО, що пояснює прив'язку саме таких геотегів. За допомогою супутникових знімків від серпня 2014 року користувачі підтвердили, що даний "Бук" перебував у Миргороді.

У Bellingcat підкреслюють, що з допомогою цих фото фактично домоглися відповіді на питання про розташування українських "Буків" в зоні АТО.

"З допомогою геолокаціі фотографій Михайла ми бачимо ще один приклад нібито можливого перебування українських "Буків" в зоні ураження MH17, однак у дійсності вони знаходилися досить далеко від місця катастрофи, не кажучи вже про лінію фронту. Досі майже через три роки єдиним боєздатним "Буком", який знаходився в зоні ураження MH17, був російський "Бук" 332 53-ї зенітно-ракетної бригади, яка базується в Курську", - йдеться у звіті Bellingcat.

altaltaltaltaltalt

Фото: Bellingcat вивчила фото українського "Бука" з геотегами на Донбасі

Нагадаємо, раніше Bellingcat знайшла нові докази вини російського генерала аварії MH17.