ua en ru

У Білорусі скандал зі спортсменкою на ОІ-2020. Її намагаються силою повернути в Мінськ

У Білорусі скандал зі спортсменкою на ОІ-2020. Її намагаються силою повернути в Мінськ Фото: Христина Тимановська, білоруська спортсменка (facebook.com/blr.athletics)

Білоруську легкоатлетку Христину Тимановську намагаються силою повернути з Токіо, де вона мала брати участь в Олімпіаді-2020, до Мінська. Напередодні Незалежний орган по боротьбі з негативними явищами в легкій атлетиці не допустив її до участі у змаганнях на ОІ-2020.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на незалежне білоруське видання TUT.by.

Інформацію про те, що представники білоруської національної команди силою повертають Тимановську додому, вперше повідомив Білоруський фонд спортивної солідарності, а пізніше спортсменка сама це підтвердила в інтерв'ю "Єврорадіо".

"Зараз я перебуваю з поліцією. Вони поки вирішують, що робити", - сказала вона.

Тимановська зараз перебуває в аеропорту Токіо. Чиновники з білоруської делегації, за її словами, не висловлювали їй жодних претензій, а просто відвезли в аеропорт. Вона планує просити притулку в одній з країн Європи.

Цього тижня стало відомо, що Тимановську не допустили до участі в ОІ-2020 разом з з ще двома білоруськими спортсменами. Офіційна причина - недостатня кількість позазмагальних допінг-проб, які необхідно було здати протягом десяти місяців перед ОІ.

Тимановська різко відреагувала на це рішення, після чого її засудили в провладних білоруських Telegram-каналах, а також на білоруському телебаченні.

У Національному олімпійському комітеті Білорусі ж пояснили, що Тимановську повертають додому через нібито її емоційно-психологічний стан, однак спортсменка стверджує, що її стан ніхто не перевіряв.

ЗМІ також повідомляють, що критика Тимановської стосувалася того, що чиновники олімпійської збірної Білорусі записали її на додаткові змагання без її відома. За словами Тимановської, про те, що вона бере участь у ще одних змаганнях, вона дізналася від третіх осіб.