ua en ru

У Білорусі проходять масові мітинги проти Лукашенка: що відомо

У Білорусі проходять масові мітинги проти Лукашенка: що відомо Фото: протести в Білорусі (tut.by)
Автор: РБК-Украина

Протестувальники вимагають відставки президента

У неділю, 23 серпня, у містах Білорусі знову почалися масові демонстрації під назвою "Марш нової Білорусі". На вулиці вийшли тисячі людей, які мають ряд вимог.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Тисячі людей зібралися у центрі Мінська

Зокрема, в Мінську акція протесту почалася на площі Незалежності близько 14:00. На вулицях зараз тисячі людей. За оцінками білоруських ЗМІ та telegram-каналів, зараз у центрі Мінська близько 200 тисяч людей.

Вимоги в опозиційно налаштованих сил такі ж, як і в минулі вихідні:

  • негайне звільнення всіх затриманих та політв'язнів;
  • відставка президента Олександра Лукашенка;
  • правосуддя над винними у вбивствах і тортурах.

Фото: акція протесту в Мінську (tut.by)

Акції охопили міста Білорусі

У Гродно натовп з більш ніж 10 тисяч осіб зібрався на площі Леніна. Також невдоволені результатами виборів та порушенням прав людини білоруси вийшли на вулиці Бресту, Вітебська, Кобрина, Жлобина, Бобруйська та інших міст.

Армія затримує журналістів

Кореспондента видання TUT.by у Мінську затримали військові. Після нарад протягом декількох хвилин його відпустили з наказом не повертатися, .

"Так ми дізналися, що право на затримання, крім міліції та інших відомств, тепер має ще й армія. У мирний час, не при режимі ПП", - йдеться в повідомленні видання.

У Білорусі проходять масові мітинги проти Лукашенка: що відомо

Військові оточили музей у центрі Мінська

Армія взяла під охорону музей "Великої вітчизняної війни". По периметру музею на перетині проспекту Переможців та проспекту Машерова встановлено металеві загородження, за якими в ланцюг вишикувалися декілька сотень військових.

Раніше міністр оборони Білорусі Віктор Хренін пригрозив протестувальникам застосуванням армії, якщо вони "порушуватимуть порядок" поблизу військових пам'яток.

У Мінську запрацювали станції метро, закриті перед початком маршу

За даними кореспондентів білоруського TUT.by, місцева влада знову відкрила на вхід та вихід станції метро "Площа Леніна", "Жовтнева" та "Площа Перемоги". Ці станції було зачинено перед початком акцій протесту.

Протестувальники вирушили до Палацу Незалежності

Багатотисячна колона білорусів вирушила з площі Незалежності до площі Державного прапора, яка межує з Палацом Незалежності - адміністрацією Лукашенка. Частина протестувальників лишилася поблизу оточеної військовими Стели.

Як пишуть білоруські ЗМІ, на шляху до Палацу Незалежності силовики вже почали виставляти загородження, щоб зупинити колону протестувальників. Також є інформація, що з боку площі Державного прапору виїхала військова техніка.

Фото: силовики перекривають вулицю поблизу Палацу Незалежності

На території адміністрації Лукашенка сів вертоліт

На території Палацу Незалежності, який є адміністрацією діючого білоруського президента Олександра Лукашенка, приземлився вертоліт. Білоруські ЗМІ пишуть, що вертоліт, можливо, прибув для евакуації Лукашенка. Зараз поблизу Палацу Незалежності перебувають тисячі протестувальників.

Telegram-канал "Пул Первого" опублікував відео, на якому Лукашенко у військовій формі та з автоматом в руках виходить з вертольоту, який приземлився біля Палацу Незалежності. На відео також можна помітити, що Лукашенко супроводжує його син - Микола, одягнений у військове обмундирування.

Telegram-канал "Пул Первого" також опублікував відео, в якому Олександр Лукашенко сидить всередині вертольота і просить пілотів підлетіти ближче до проспекту біля Палацу незалежності, щоб оглянути ситуацію навколо своєї резиденції.

У Мінську спостерігаються перебої з інтернетом

Користувачі ряду мобільних операторів повідомляють про перебої в роботі інтернету. В абонентів перестали працювати месенджери, соціальні мережі і деякі сайти.

Оператор А1 заявив, що проблеми з інтернетом пов'язані з наказом білоруської влади обмежити пропускну здатність мережі у місцях проведення акції протесту.

"З жалем повідомляємо, що на вимогу державних органів істотно знижена пропускна здатність 3G-мережі на території деяких районів Мінська. Виконання цієї вимоги призводить до погіршення якості сервісу передачі даних", - пояснили у прес-службі оператора.

Лукашенко вийшов до силовиків

Олександр Лукашенко вийшов за оточення своєї резиденції - Палацу Незалежності до силовиків. Він подякував їм за роботу і сказав, що розбереться з протестуючими.

Акції на підтримку білорусів за межами Білорусі

Сьогодні у Києві, Москві, а також Литві пройшли акції на підтримку протестуючих білорусів. В українській столиці учасники акції вишикувалися у колону та пройшли центром міста.

Фото: акція на підтримку білорусів у Києві (Віталій Носач / РБК-Україна)

У Литві влаштували марш та мотопробіг від Вільнюса до литовсько-білоруського кордону.

Фото: ланцюг солідарності у Вільнюсі (t.me/strana_official)

У Москві акція біля посольства Білорусі супроводжувалася затриманням учасників. Російські силовики вже затримали 11 осіб. На затриманих складають протоколи за нібито вживання алкоголю та паління у громадських місцях.

Акція протесту у Мінську пройшла без затримань

Міністерство внутрішніх справ Білорусі заявило, що під час "Маршу нової Білорусі" в Мінську затримань не було. Про ситуацію по країні повідомлять завтра.

"По Мінську затримань не було, не допущено надзвичайних подій. Штаб ще працює, інформацію в цілому по країні ми узагальнимо до ранку понеділка", - заявила речниця відомства Ольга Чемоданова.

Зазначимо, Міністерство внутрішніх справ Білорусі також готується до акцій, які громадяни країни мають намір провести: міліція називає ці заходи "несанкціонованими" і попереджає про відповідальність.

Нагадаємо, раніше у Білорусі оголосили загальнонаціональний страйк з 17 серпня: страйк триватиме до виконання вимог протестувальників.

Також РБК-Україна писало, що 16 серпня на протести в центрі Мінська зібралися близько 100 тисяч людей.

Зазначимо, що після виборів глави держави 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко, у Білорусі почалися масові протести.

Силовики використовували світлошумові гранати, сльозогінний газ, водомети і вогнепальну зброю. Понад 7 тисяч людей затримали, з них 600 подали заяви про насильство з боку міліції.