ua en ru

Бекешкіна: Громадську раду при МЗС захопили представники церкви Сандея Аделаджі

Представники ряду провідних аналітичних центрів оприлюднили відкритий лист Президенту України Віктору Януковичу, прем'єр-міністру Миколі Азарову та міністру закордонних справ Леоніду Кожарі, заявивши про "захоплення громадської ради (ГС) при МЗС представниками церкви "Посольство Боже" Сандея Аделаджі. Про це пише "Комерсант-Україна".

При ротації громадської ради з неї виключили провідних експертів, які працювали з МЗС більше 10 років. Більшість нових членів ГР - представники організацій, що не мають відношення до міжнародної діяльності.

"У нову громадську раду МЗС увійшло об'єднання "Спорт без наркотиків", дитяча організація "Козаченьки", Асоціація клубів веселих і кмітливих ... Очевидно, МЗС буде дуже весело, коли йому почнуть радити кавеенщики", - обурювалася вчора на прес-конференції директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

Вона знову заявила, що покладає відповідальність за проведення ротації на "Посольство Боже", яке діяло з допомогою афільованих організацій.

Опоненти експертів не стали приховувати, що серед членів ради є чимало прихожан цієї церкви, але запевнили, що не діють за розпорядженням її керівництва.

"У нас в країні свобода віросповідання, і ми прийшли сюди не як представники церкви. Пастор Сандей Аделаджа, якого ми поважаємо і цінуємо, тут абсолютно ні при чому", - заявила член ГР МЗС, глава громадської організації "Арт-Креатив" Олена Стебольская.

Ірина Бекешкіна відзначає, що організації, близькі до релігійної громади, становили більшість в ГР лише на початковому етапі ротації, багато хто відразу ж вийшли з радів, прийнявши рішення про скорочення його чисельності з 300 до 75 членів.

Бекешкіна стверджує, що тепер в ГР переважають громадяни, так чи інакше пов'язані з владою: "Там є державні чиновники, які зареєстрували свою організацію; представники бізнесу, лояльного владі; організації, пов'язані з Партією регіонів; проросійські громадяни, а також ряд організацій, фінансово залежних від Міністерства освіти, науки, молоді та спорту (очолює міністр Дмитро Табачник) ".

Колишній глава ГР МЗС (2011-2013 р.) Ігор Жданов вказав на те, що в новому ГР немає організацій, що працюють у сфері євроінтеграції, але є чимало експертів, які відкрито заявляють про необхідність зближення України з Митним союзом.

"Їх головна мета - створення паралельного громадянського суспільства, насправді пов'язаного з владою. Це необхідно для того, щоб при зміні курсу країни отримати схвалення дій влади від імені громадськості", - вважає Бекешкіна.

"Нагадаю, що в грудні 2012 р., коли Президент Янукович серйозно розглядав можливість зближення з Митним союзом і готувався їхати в Москву, ГР МЗС виступив категорично проти, і ми домоглися, щоб цю заяву було розміщено на сайті МЗС. Очевидно, тепер ніхто протестувати не буде", - зазначив Жданов.

Члени ГР, які входять в групу прихожан церкви "Посольство Боже", згодні з тим, що ГР, сформований за новими принципами, повинен підтримати зміну зовнішньополітичної стратегії Києва.

"Вектор міжнародної політики зараз змінюється, так що в громадській раді повинні працювати самі прогресивні представники громадськості. В ГР повинні прийти люди з добрими і люблячими серцями. І що б не говорили про "Посольство Боже", але саме ця церква дає таких людей", - заявила президент організації "Відродження Віфсаїди" Ніна Шевченко.

Коментувати деталі зміни зовнішньополітичного вектора вона відмовилася, запропонувавши ЗМІ стежити за заявами ГР.

Читайте також: Кабмін розширив завдання щодо інтеграції України до Євросоюзу