ua en ru

У "Батьківщині" не відкидають можливості вступу до нової коаліції

У "Батьківщині" не відкидають можливості вступу до нової коаліції Фото: у "Батьківщині" не відкидають можливості вступу до нової коаліції (Віталій Носач, РБК-Україна)

На початку цього року, коли єдність монобільшості давала збій, у "Батьківщині" вкотре заговорили про ідею спільної коаліції зі "Слугою народу". Однак головною умовою команди Тимошенко полягала в тому, що їхньому лідерові відходить посада прем'єра, що йшло всупереч із бажанням Банкової.

Як підтвердив РБК-Україна заступник голови партії "Батьківщина" Вадим Івченко, у жодному реальному союзі ці розмови не переросли. Але принаймні діалог із командою влади зберігається до сьогодні.

Так, у "Батьківщині" не відкидають можливості того, що можуть сформувати більшість із президентською партією. Їхня головна умова залишається незмінною - можливість привести власну команду до Кабміну. Однак, тепер в оточенні Тимошенко дивляться на таку перспективу скептичніше.

Як сказав РБК-Україна заступник голови партії "Батьківщина" Іван Крулько, зараз жодних переговорів щодо формування коаліції немає. Він зазначив, що не бачить, що в цій перспективі вони можуть стати реальністю.

"Можливо, якщо монобільшості не буде, то буде консенсус еліт у парламенті, що потрібно проводити дострокові парламентські вибори. Це теж міг би бути варіант для того, щоб сформувати справді сильний парламент, а потім і уряд. Але це все гіпотетично", - розповів Крулько.

Разом з тим, у СН також прораховують потенційні кроки у разі розвалу монобільшості. Запасний варіант - об'єднання з парламентськими групами "Довіра" та "За майбутнє" або ж вступ їх депутатів до президентської фракції.

Зокрема, цей сценарій у команді Зеленського оцінюють як небажаний, але зручніший, ніж формування коаліції разом із "Батьківщиною".

Один із співрозмовників, добре знайомий із ситуацією в "Батьківщині", розповів виданню, що у Тимошенко наразі є два шляхи.

"Перший - піти на коаліцію зі "Слугою народу" в цьому парламенті і задовольнятися чимось меншим - посадами спікера чи міністра. Але це може бути ризиковано, через різні ідеологічні погляди її виборець може цього не зрозуміти. Тому не виключено, що вона може обрати інший шлях: не втручатися в цей процес і отримувати свої бонуси, доки правляча партія йтиме вниз", - пояснив він.

Поки що все виглядає так, що Тимошенко схиляється до другого варіанту: у своїй публічній риториці вона та її партія активно виступають за дострокові вибори Ради.

Ймовірно, у наступному парламенті коаліція буде представлена ​​не однією партією, а "Батьківщина" отримає більше мандатів, ніж зараз. Тоді шанси Тимошенко зайняти прем'єрську посаду в новій коаліційній конструкції будуть явно вищими.

Народний депутат Іван Крулько вважає, що у наступному парламенті буде коаліційна більшість і вона, швидше за все, не обійдеться без "Батьківщини".