ua en ru

"Батьківщина" наполягає на необхідності зниження тарифів на послуги ЖКГ

Фракція "Батьківщина" вважає, що тарифи на житлово-комунальні послуги мають бути знижені, і водночас вони мають бути окупними для підприємств, які надають ці послуги. Про це заявила лідер фракції Юлія Тимошенко на засіданні робочої групи з питань обґрунтованості тарифів, яке відбулось сьогодні у парламентському комітеті з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

На її думку, "не можна через тарифи забирати у людей частину грошей, таким чином перерозподіляючи їхні доходи на користь, у тому числі, якихось енергетичних компаній або бюджетних установ, або бюджету безпосередньо".

"Наше завдання - перевірити, наскільки ці тарифи є ринково обґрунтованими, незбитковими та чи їх розмір настільки обґрунтований, щоб брати у людей зайві гроші", - зазначила вона.

Тимошенко нагадала, що саме фракція "Батьківщина" публічно поставила питання про необґрунтованість підняття тарифів на газ, тепло, гарячу воду та підтвердила це конкретними документами, які має у своєму розпорядженні.

"Ми вважаємо, що створено додаткову податкову систему, яка через тарифи забирає у людей абсолютно необґрунтовані фінансові ресурси, - заявила лідер фракції. - Ми вважаємо, що нам потрібно перевірити не тільки узагальнюючі документи - угоди, ціноутворення тарифів. Нам потрібно перевірити, які затрати "Укргазвидобування", НАК "Нафтогазу", "Укртрансгазу" закладаються у тариф, наскільки вони не корумповані, наскільки вони обґрунтовані, чи не завищені ціни на обладнання, роботи, послуги".

За її словами, "фракція "Батьківщина" наполягає на тому, щоб тарифи були ринковими, а значить окупними і прибутковими для всіх підприємств, які надають послуги і товар, зокрема природній газ, для забезпечення населення у газі, теплі, гарячій воді, тощо".

"Ми також просимо прямо зараз звернутись до керівництва НКРЄ для того, щоб вони зробили публічною процедуру формування тарифу і сам концепт формування тарифу, і всі документи, які покладені в основу формування тарифу. Мета нашої команди сьогодні абсолютно чітка: на базі роботи групи парламенту документально довести, що тарифи завищені, зробити так, щоб тарифи були доведені до ринково обґрунтованого розміру, і в жодному разі не дозволити взяти з людей зайвої копійки", - сказала лідер "Батьківщини".

"Наша група зобов'язана терміново подати запити в усі без виключення державні структури та державні підприємства, які можуть надати відповідні матеріали для аналізу тарифів", - запропонувала Тимошенко, яка увійшла до складу робочої групи з вивчення обґрунтованості формування тарифів від фракції "Батьківщина".