ua en ru

Банки збільшують вартість відкриття поточних рахунків фізосіб, компенсуючи зниження процентного доходу

Банки збільшують вартість відкриття поточних рахунків фізосіб, компенсуючи зниження процентного доходу, пише "Комерсант Україна".

Видання пише, що після масового підвищення комісій за свої послуги банки почали збільшувати вартість базових послуг, зокрема відкриття поточних рахунків фізичних осіб. Відучора клієнти "Укрсиббанку" повинні платити за це 100 грн, тоді як досі тариф на звичайний поточний рахунок становив 50 грн. При відкритті рахунку в іноземній валюті клієнт зобов'язаний відкрити рахунок в гривні, але за нього комісія не стягується. Пояснити це підвищення в банку не змогли. Відучора удвічі підвищив плату за цю послугу, і "Альфа-банк" - з 27 до 50 грн. Тижнем раніше "Ерсте Банк" збільшив тариф з 20 до 50 грн.

"Ми постійно відстежуємо стан ринку, крім того, зміни в тарифах залежить і від внутрішньої політики установи в частині комісійних доходів", - пояснила таке рішення директор департаменту роздрібного бізнесу "Ерсте Банку" Тетяна Надточій. У середині липня свої тарифи планують переглянути в "Індустріалбанку", в якому зараз відкриття рахунку в іноземній валюті, так і гривні коштує 30 грн, а в банківських металах - 60 грн. Про плани змінити вартість відкриття рахунку виданню також повідомили в "Укрсоцбанку", де зараз ця послуга не тарифікується. В цілому з перших двадцяти банків всього трьох установ відкриття рахунку поки ще є безкоштовним. З них "Промінвестбанк" у вересні обіцяє ввести плату за обслуговування рахунку в розмірі 50 грн на місяць. Максимальну плату - 100 грн, крім "Укрсиббанку", зараз також стягують за рахунку в національній валюті у "Райффайзен Банку Аваль".

Підвищення вартості базових послуг є для банків альтернативним способом компенсувати зниження процентного доходу, який вони втратили через скорочення кредитування. Банкіри визнають, що збільшення тарифів на розрахунково-касові операції як для фізичних осіб, так і для корпоративних клієнтів зараз є загальною тенденцією.

"Комісійні доходи на тлі зниження рівня кредитування і зменшення процентного доходу стають важливою складовою в переліку статей доходу банку. У розвинених країнах комісійні доходи перевищують 40% сукупних доходів установи, - говорить начальник управління розвитку роздрібного бізнесу "Індустріалбанку" Сергій Писаренко. - З іншого боку, інвестуючи в інформаційні технології, покращуючи якість надаваних послуг і розвиваючи сервісне обслуговування, банки прийшли до зростання витрат".

При цьому деякі банкіри вважають підвищення тарифів за обслуговування рахунків безглуздим.

"Клієнти дуже рідко працюють з поточними рахунками і все більше віддають перевагу картковим, адже вони більш гнучкі і зручні. Потреба у відкритті поточних рахунків фізичних осіб виникає лише з технічних міркувань: для погашення кредиту, виходу на міжбанк для купівлі іноземної валюти, отримання або відправки великого грошового переказу в іноземній валюті. В інших випадках клієнти працюють з картковими рахунками. Хоча деякі банки підвищили популярність використання поточних рахунків фізичними особами шляхом прив'язки рахунків до карткових продуктів", - відзначає директор департаменту каналів продажу роздрібного бізнесу банку "Форум" Дмитро Яковлєв.