ua en ru

Bank of America назвав безглуздою цінову війну на ринку нафти

Bank of America назвав безглуздою цінову війну на ринку нафти Фото: Bank of America

На думку аналітиків банку, вплив зниження ціни на нафту на обсяг попиту на світовому ринку знизився

На думку Bank of America, війна між країнами ОПЕК і США, спрямована на зниження ціни нафти на світових ринках втратила свою актуальність. Про це повідомляє агентство РБК.

Згідно аналізу аналітиків банку, вигода від нарощування видобутку для картелю дуже невелика, оскільки зараз вплив більш або менш низьких цін на обсяг попиту на нафту зменшився.

За їх підрахунками, при середній ціні в 50 долларов за барель протягом наступних 15 років попит на нафту за цей період зросте на 11,8 млн барелів на добу, а при середній ціні в 65 доларів-на 10,2 млн барелів на добу. Таким чином, різниця в 15 доларів дає приріст попиту на 1,7 млн барелів на добу протягом наступних 15 років, або всього лише 110 тис. барелів на добу за рік. Це означає, що для країн-членів ОПЕК немає сенсу істотно нарощувати видобуток нафти.

Країни ОПЕК в останні два роки істотно наростили видобуток і збільшили частку на світовому нафтовому ринку з 33% до 35%. На тлі збільшення видобутку в країнах ОПЕК і зниження цін на нафту різко скоротився видобуток нафти в США-зокрема, в травні 2016 року число працюючих бурових вишок, за підрахунками Baker Huges, знизилася до рекордно низького показника-404 штуки.

Проте два роки цінової війни, як зазначають в американському банку, поставили країни ОПЕК у складне становище - бюджети нафтових держкорпорацій ключових країн картелю з 2014 по 2016 роки скоротилися на 23%. Це, в свою чергу, призвело до зниження інвестицій у розробку нових родовищ. Як прогнозують експерти Bank of America, в найближчі роки світова пропозиція нафти як від країн картелю, так і від інших експортерів різко знизиться, що призведе до того, що країнам ОПЕК буде вигідніше не нарощувати інвестиції в збільшення рівня видобутку.

Саудівської Аравії, яка, за останніми даними МЕА, є світовим лідером нафтовидобутку, збільшення видобутку не принесе матеріальних вигод, вважає американський інвестбанк. За підрахунками банку, при середній видобутку 12 млн барелів на добу протягом 15 років і вартості бареля 65 доларів виручка Ер-Ріяда складе 4,3 трлн. доларів, а при ціні нафти 50 доларів за барель і обсязі видобутку 18 млн барелів на добу — 4,9 трлн. Доларів. Однак при витратах на видобуток одного бареля в 10-20 доларів збільшення виробництва, як зазначає банк, не буде мати економічного сенсу.

Нагадаємо, Саудівська Аравія назвала умови скорочення видобутку нафти ОПЕК.