ua en ru

Саудівська Аравія назвала умови скорочення видобутку нафти для ОПЕК, - Reuters

Саудівська Аравія назвала умови скорочення видобутку нафти для ОПЕК, - Reuters Фото: Саудівська Аравія назвала умови скорочення видобутку нафти ОПЕК

Саудівська Аравія готова скоротити видобуток нафти ОПЕК, якщо Іран заморозить власний видобуток на поточному рівні

Саудівська Аравія запропонувала скоротити видобуток нафти, якщо її суперник Іран погодиться обмежити свій власний видобуток в цьому році. Переговори про цей компроміс повинні відбутися в Алжирі на наступному тижні. Про це повідомляє Reuters.

За інформацією агентства, пропозиція, яка буде прийнята або відхилена Тегераном, була зроблена у цьому місяці. Так, Ер-Ріяд готовий скоротити виробництво до рівнів, які спостерігалися на початку цього року в обмін на те, що Іран заморозить власне виробництво на поточному рівні, а саме 3,6 млн барелів на добу.

Як повідомили джерела Reuters , обсяг скорочення власного видобутку Саудівської Аравією не був названий.

Саудівська Аравія, на сьогоднішній день є найбільшим виробником в Організації країн-експортерів нафти. Так, видобуток нафти СА зміцнивіся з червня через річний попит, досягнувши рекордно високого рівня в липні 10,67 мільйона барелів на добу і порога до 10,63 мільйона барелів на добу в серпні. З січня по травень, Саудівською Аравією було вироблено близько 10,2 млн барелів на добу.

Таку пропозицію саудитів, за словами джерел Reuters, можна розглядати як підвищення рейтингу Ер-Ріяда, який організовував нинішню політику ОПЕК в 2014 році, відмовившись скоротити виробництво в поодинці, щоб підтримати ціни, і пішов по шляху захисту частки ринку від конкурентів, зокрема від виробників з високими витратами.

Члени ОПЕК зустрінуться в кулуарах Міжнародного енергетичного форуму груп виробників і споживачів, який відбудеться в Алжирі з 26 по 28 вересня. Варто відзначити, що з країн-виробників, які не входять в ОПЕК, у форумі візьме участь Росія.

Нагадаємо, раніше Bloomberg повідомляв, що Росія готується до ціни нафти 40 доларів за барель.