ua en ru

Азіатські імпортери нафти вдячні США за виключення їх зі списку санкцій проти Ірану

Азіатські імпортери нафти вдячні США за виключення їх зі списку санкцій проти Ірану Ілюстративне фото (lukoil.ru)

Вісім країн отримали строк і тимчасово виводяться з-під санкцій за торгівлю з Іраном

Японія, Південна Корея та інші великі імпортери нафти з Азії привітали рішення адміністрації США Дональда Трампа дозволити їм продовжувати імпортувати іранську нафту. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на АР.

США дозволили восьми країнам тимчасово продовжувати з Іраном торгувати нафтою і нафтопродуктами. П'ять з восьми економік, які отримали відсрочку, знаходяться в Азії: Китай, Індія, Японія, Південна Корея і Тайвань. Інші три - Греція, Італія і Туреччина.

Японія заявила, що їй було приємно тимчасово позбутися від можливих санкцій за імпорт іранської нафти. Токіо аналізує потенційний вплив санкцій і проводить тісні консультації з США по захисту японських компаній від "несприятливих наслідків".

Відстрочка також є полегшенням для південнокорейських компаній, які торгують з Іраном. США також погодилися підтримати спеціальну систему транзакцій, створену в жовтні 2010 року після обговорень між Вашингтоном і Сеулом, що, по суті, дозволяє Південній Кореї брати іранську нафту в якості платежів за свої товари.

У Індії є аналогічна домовленість, згідно з якою Іран може використовувати нафту для оплати продуктів харчування і предметів першої необхідності.

Для Японії і Китаю Іран є значним, але не найбільшим постачальником. Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Росія, Катар і Кувейт експортують в Японію більше нафти, ніж Іран.

Нагадаємо, ндавно держсекретар США Майк Помпео повідомив, що вісім країн тимчасово виводяться з-під антиіранських санкцій. За словами Помпео, санкції США спрямовані на скорочення експорту іранської нафти, який з травня впав на мільйон барелів на день.