ua en ru

Азаров: В Україні необхідно об'єднати малі територіальні громади

В Україні необхідно об'єднати малі територіальні громади. Про це на 17-й сесії конференції міністрів країн-членів Ради Європи, відповідальних за місцеве і регіональне управління, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
"У країні з 12 тис. територіальних громад близько половини - це громади з чисельністю населення до 3 тис. людей. Місцеві бюджети таких громад дотуються з державного бюджету на 70%", - сказав прем'єр.
За його словами, малі територіальні громади не в стані повноцінно функціонувати і розвиватися. "Вихід з цього положення лежить в площині добровільного об'єднання територіальних громад. Ми знаємо, що такий процес відбувався в європейських країнах. Використовуючи цей досвід, ми сьогодні розробляємо законодавчу базу, яка дасть можливість стимулювати об'єднавчий процес територіальних громад. Це дозволить створити громади з повноцінними органами місцевого самоврядування, здатними брати на себе вирішення завдання розвитку, надання послуг населенню, за якість яких вони будуть нести відповідальність", - сказав Азаров.
Прем'єр зазначив, що такі об'єднання дозволять реалізувати принцип субсідідарності, закладений у Європейській хартії місцевого самоврядування.