ua en ru

Азаров планує вирішити в Запоріжжі питання з постачанням електроенергією ЗФЗ

Наприкінці липня прем'єр-міністр Микола Азаров планує відвідати з робочим візитом Запорізьку область. Про це повідомила прес-служба Кабінету міністрів. В ході поїздки в Запоріжжя глава уряду має намір, зокрема, відвідати Запорізький феросплавний завод (ЗФЗ), який з 2011 р. домагається від влади введення пільгових тарифів на електроенергію.

Як повідомлялося, в 2010 р. для зменшення економічного навантаження на ЗФЗ, державна енергопостачальна компанія «Запоріжжяобленерго» передавала в оренду заводу підстанцію Ф-2 на рік. Це дозволило ЗФЗ розрахуватися за спожиту електроенергію за пільговими тарифами за рахунок переведення з II класу споживачів на I клас. У 2011 р. після закінчення терміну оренди підстанції завод знову був переведений на II клас споживання електроенергії.

За даними ЗФЗ, переклад підприємства на II клас споживання електроенергії негативно позначилася на діяльності заводу, оскільки зробив його продукцію неконкурентоспроможною як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Однак, виробничі показники роботи ЗФЗ свідчать про зворотне. За даними Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА), в I півріччі 2012 ЗФЗ наростив виробництво на 2,3%, до 104,5 тис. т.

ЗФЗ контролюється групою «Приват», лідером якої вважається бізнесмен Ігор Коломойський. В Україну «Приват» також здійснює контроль над Нікопольським і Стахановським феросплавними заводами, що робить групу монополістом на ринку феросплавів.

За даними Національної комісії регулювання енергетики (НКРЕ), зараз промисловим споживачам II класу електроенергія обходиться в 0,0941 євро за 1 кВт-г, I класу - 0,0739 євро за 1 кВт-г. Це набагато нижче, ніж платить промисловість у більшості країн ЄС та світу. За даними Європейського енергетичного порталу, наприклад, у Німеччині 1 кВт-год обходиться в 0,1195 євро для споживачів I класу і 0,1340 - II класу; у Великобританії 0,1149 євро і 0,1019 відповідно, в Іспанії - 0,1271 євро і 0,1043 євро, у сусідніх Польщі - 0,1142 євро і 0,0993 євро, і в Чехії - 0,1195 євро і 0,1072 євро.

Незважаючи на те, що середні ціни для європейської промисловості вище, ніж в Україні, це не заважає їй давати більш низькі ціни на феросплавну продукцію. Сьогодні ціна української феросплавної продукції майже на 20% перевищує вартість імпортної. У той же час, за даними митної статистики, протягом минулого року українські виробники феросплавів експортували свою продукцію за цінами нижче внутрішнього ринок, приблизно 980 дол./тонна феросилікомарганцю, хоча в сусідній з Україною Туреччині він коштував 1200 дол./тонна.

В самій Україні відпускні ціни Нікопольського, Запорізького і Стаханівського феросплавних заводів у минулому році досягали 1500 дол./тонна, а іноді доходили і до 2000 дол./тонна. ЗФЗ контролюється групою «Приват», яка також здійснює контроль над Нікопольським і Стахановським феросплавними заводами. Таким чином, на частку групи припадає майже 100% виробництва феросплавів в Україні.