ua en ru

Микола Азаров має намір домогтися введення пільгового тарифу для ЗФЗ

Прем'єр-міністр Микола Азаров має намір здійснити робочу поїздку до Запоріжжя 26-27 липня, повідомила прес-служба Запорізької облдержадміністрації. В ході візиту глава уряду планує вирішити ряд гострих питань, у тому числі - надання пільгових тарифів на електроенергію для Запорізького феросплавного заводу (ЗФЗ).

Нагадаємо, з 2011 р. адміністрація ЗФЗ шляхом тиску на місцеві та центральні влади намагається добитися пільгових тарифів на електроенергію для підприємства. На заводі вважають, що це можливо зробити за рахунок передачі в управління заводу підстанції «Ф-2» від підконтрольного державі ПАТ «Запоріжжяобленерго».

У 2010 р. ЗФЗ вже брав в оренду підстанцію «Ф-2». Це дозволило оплачувати електроенергію за більш низьким тарифом, як споживачеві I класу, завдяки використанню напруги 35 кВт. Але в 2011 р. договір оренду закінчився, і завод знову був переведений на II клас споживачів електроенергії, що, за даними ЗФЗ, негативно відбилося на неконкурентоспроможності українських феросплавів.

У той же час, аналіз ситуації на заводі показує, що витрати на електроенергію становлять 54% від вартості кінцевої продукції. На зарубіжних підприємствах цей показник у два рази нижче, максимум 27%.

Крім того, ціни на електроенергію в Україну залишаються одними з найнижчих в Європі та світі. За даними Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), вартість електроенергії становить 0,09 євро/кВт-год для підприємств II класу, а для першого - 0,07 євро/кВт-год. У Польщі ці цифри становили 0,11 євро/кВт-год і 0,099 євро/кВт-год, а Чехії - 0,119 євро/кВт-год і 0,107 євро/кВт-год, відповідно. У Німеччині одна кВт-год обходиться взагалі 0,1195 євро для споживачів I класу і 0,1340 євро - II класу, у Великобританії 0,1149 євро і 0,1019 євро, відповідно. При цьому, більш висока ціна на електроенергію не заважає зарубіжним виробникам поставляти свою продукцію в Україну за нижчими цінами, ніж українські заводи.

За даними органів статистики, сьогодні ціна української феросплавної продукції майже на 20% перевищує вартість імпортної. У той же час, за даними митної статистики, протягом 2011 р. українські виробники феросплавів експортували свою продукцію за цінами нижче внутрішнього ринку - приблизно по 980 дол./тонна феросилікомарганцю. В Україні відпускні ціни Нікопольського, Запорізького і Стаханівського феросплавних заводів у минулому році досягали 1500 дол./тонна, іноді доходячи 2000 дол./тонна.

ЗФЗ контролюється групою «Приват», яка також здійснює контроль над Нікопольським і Стахановським феросплавними заводами. Таким чином, на частку групи припадає майже 100% виробництва феросплавів в Україні.